24.05.24 

ImageВлада Польщі посилює охорону аеропорту Ряшів-Ясенка – головного транзитного вузла, через який доправляють іноземну військову допомогу для України.

Серед причин - занепокоєння щодо диверсійних операцій, які підтримує росія, пише Bloomberg.

Міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Сімоняк підтвердив, що служби вживають заходів для посилення безпеки навколо аеропорту Ряшів-Ясенка. Він розташований менше ніж за 100 км (62 милі) від українського кордону. На цей аеропорт припадає 90% західних військових засобів, що прямують на лінію фронту. Він також став основним пунктом зупинки для іноземних офіційних осіб, які відвідують Київ.

"Ми стикаємося з іноземною державою, яка проводить ворожі і – кажучи військовою мовою – кінетичні дії на території Польщі, - сказав Семоняк в інтерв’ю у Варшаві... – Ніколи раніше нічого подібного не було".

Міністр сказав, що Польща бореться з безпрецедентним рівнем іноземного втручання, зокрема, прем’єр-міністр Дональд Туск оголосив, що 12 осіб затримані в рамках попередження диверсійних актів, керованих з росії. Йдеться про підпал, замах на підпал, а також фізичні напади.

У квітні стало відомо про плани щодо аеропорту Ряшів-Ясьонка в операціях, які підтримує кремль. Прокуратура заявила, що затримала чоловіка, підозрюваного у сприянні змові з метою вбивства президента України Володимира Зеленського. Чоловік нібито був готовий збирати інформацію про систему безпеку аеропорту.

У березні минулого року шістнадцятеро іноземних громадян затримані за підозрою в участі в мережі стеження за постачаннями в Україну в південно-східному Підкарпатському регіоні, до якого входить адміністративний центр Ряшів. Польські спецслужби вилучили у шпигунів камери, електронні пристрої та GPS-передавачі.

Ключова роль аеропорту не зменшилася. США відновили постачання зброї та матеріальних засобів після того, як Конгрес схвалив пакет на суму 61 ??мільярд доларів.