01.06.24 

ImageВерховний суд Канади відмовився розглядати судовий позов родичів жертв катастрофи літака МАУ в Тегерані щодо конфіскації майна Ірану для виплати компенсацій.

Про це йдеться в ухвалі суду.

Таким чином, Верховний суд підтвердив попереднє рішення суду нижчої інстанції, визнавши майно Ірану в Канаді власністю суверенної держави, конфіскація якого не входить до компетенції національного суду.

Адвокати, які представляли в судах інтереси родичів жертв катастрофи, просили дозволу на конфіскацію трьох об’єктів нерухомості в Оттаві та коштів на рахунках у двох канадських банках. На переконання позивачів, право Тегерана на імунітет припинило діяти після розриву дипломатичних відносин між Канадою та Іраном у 2012 році.

Втім, федеральний уряд ще у 2021 році надав Верховному суду провінції Онтаріо, де розглядався позов, довідку, відповідно до якої ці гарантовані міжнародним правом “привілеї та імунітет продовжують діяти”. Суд погодився з таким трактуванням, вказавши, однак, на непослідовності у канадській державній політиці з цього питання.

Рішення Верховного суду Канади про відмову від розгляду апеляції - остаточне й оскарженню не підлягає.

У 2021-му році Верховний суд провінції Онтаріо постановив виплатити родичам шести жертв катастрофи літака МАУ в Тегерані 107 млн канадських доларів (близько 90 млн дол США) та відсотки. Це рішення ґрунтувалося на попередній постанові суду, якою збиття літака PS752 було визнано навмисним терористичним актом. Адвокат родичів жертв Марк Арнолд тоді заявив, що домагатиметься арешту майна Ірану в Канаді та за кордоном, якщо Тегеран відмовиться добровільно виконати рішення суду. Згодом компенсація була судом призначена й родичам кількох інших жертв, її загальна суму перевищила 220 млн дол США.

Як відомо, 8 січня 2020 року у небі над Іраном був збитий літак МАУ, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Усі 176 осіб загинули, серед них одинадцятеро українців (дев'ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів). Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Джерело Укрінформ