03.06.24 

ImageЗа п’ять місяців поточного року код НАТО отримали та допущені до експлуатації вже понад 40 зразків безпілотників, більша частина з яких – FPV-дрони.

Усі кодифіковані цього року безпілотники – українського виробництва, повідомив перший заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Минулого року оборонним відомством було кодифіковано та допущено до експлуатації загалом близько 60 безпілотних авіаційних комплексів різного призначення: ударних, розвідувальних, тощо.

 - Наше завдання надати нашим воїнам якнайбільше сучасних інструментів війни. Ми спостерігаємо, як сучасні технології змінюють архітектуру бойових дій. На полі бою з’явилося багато нових засобів ураження, застосовуються нові тактики застосування військ. Тому виробництво БПЛА, систем РЕБ, розвідки, наземних роботизованих систем різного призначення та іншої інноваційної зброї  –  серед  пріоритетних завдань. Ініціатива на полі бою за тими, хто вкладається в інноваційні розробки та масштабує їх, хто матиме більше сучасних дронів та роботизованих систем, влучнішу та далекобійнішу зброю, - наголосив Іван Гаврилюк.

Він відзначив, що вітчизняний ОПК нарощує обсяги виробництва багатьох  зразків озброєння та техніки. Помітно набирає обертів й кластер виробництва безпілотних авіаційних комплексів. На його думку, вітчизняні виробники суттєво наростили обсяги виробництва, особливо FPV-дронів, постійно потрібних нашим військовим.

Частина безпілотників вітчизняного виробництва отримали "путівку у життя" через цифрову платформу Fast Track та Brave1 – кластер підтримки розробок у сфері Defence Tech, одним із співзасновників якого є Міністерство оборони України.