12.06.24 

ImageПрезидент Аргентини Хав’єр Мілей схвалив план постачання Україні п’яти бойових літаків Super Etendard , які виведені з експлуатації через ембарго, яке Велика Британія застосовує проти Аргентини внаслідок Мальвінської війни.

Про це повідомило видання infobae. 

Участь Франції є ключовою для подолання цієї геополітичної перешкоди, і уряд Аргентини працювали над планом, який також передбачає участь Сполучених Штатів і НАТО.

П'ять винищувачів зберігаються на військово-повітряній базі Еспора в Пуерто-Бельграно, оскільки відсутні картриджі, які дозволяють катапультувати сидіння пілота в разі надзвичайної ситуації.

Аргентина не має доступу до цих картриджів через ембарго, накладене Сполученим Королівством, і з тих пір, як літаки прибули в країну в 2019 році, їх не можна було використовувати. 

У плані Уряду є обхідний шлях для подолання британського ембарго та надання Україні доступу до військових літаків у Пуерто-Бельграно. Аргентина здійснить обмін із Францією, Super Etendard на іншу військову техніку – безпілотники чи гелікоптери, відповідно до того, що було запропоновано, і адміністрація Еммануеля Макрона буде відповідати за постачання нових картриджів.

Повідомляється, що ці питання будуть опрацьовані під час туру, який міністр оборони Аргентини Петрі розпочав цього тижня в Європі. Міністр оборони відвідає штаб-квартиру НАТО, разом із канцлером він братиме участь у Саміті миру, організованому Зеленським у Швейцарії, а нарешті у нього на порядку денному можлива зустріч із французьким колегою в Парижі.

Dassault -Breguet Super Etendard - французький палубний ударний винищувач, розроблений компанією Dassault-Breguet для служби у ВМС Франції. Super Étendard вперше здійснив політ у жовтні 1974 року та надійшов на озброєння Франції в червні 1978 року. Французькі Super Étendard брали участь у кількох конфліктах, таких як війна в Косово, війна в Афганістані та військова інтервенція в Лівії.

Image 

Головною зброєю Super Étendard є французька протикорабельна ракета Aerospatiale Exocet.