14.06.24 

ImageПрезидент США Джо Байден та Президент України Володимир Зеленський на полях саміту G7 в італійському Фазано підписали угоду про гарантії безпеки.

 Документ буде діяти впродовж 10 років, або поки Україна не стане членом НАТО.

Окрім іншого, у сфері Повітряних Сил США зобов'язуються координувати з Україною та працювати, головним чином через союзницький консорціум, над модернізацією Повітряних сил України, зокрема над закупівлею ескадрилей сучасних винищувачів, забезпеченням, озброєнням і відповідною підготовкою для підтримки можливостей винищувачів четвертого покоління (включно з, але не обмежуючись, багатоцільовими літаками F-16), а також інших можливостей повітряного простору, таких як транспортні та розвідувальні, спостережні та розвідувальні платформи (зокрема безпілотні). 

У сфері ППО США зобов'язуються підтримувати Україну в розбудові багаторівневої, інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони. Київ та Вашингтон мають намір здійснити подальші кроки для переходу до сучасної архітектури протиповітряної оборони України з відповідними радарами, перехоплювачами та допоміжним обладнанням по всьому спектру можливостей від тактичного до стратегічного рівнів.

Президента України Володимир Зеленський під час спільної пресконференції із президентом США Джо Байденом також заявив, що "Угода має гарні положення щодо озброєння. Дуже конкретно по системах Patriot, по постачанню бойових ескадрилій Україні. Я не помилився, саме ескадрилій, які включають F-16, але не обмежуються ними".