18.06.24 

ImageКитайська компанія DJI може зіткнутися з забороною в США, оскільки Палата представників ухвалила заборону на продаж її дронів  в країні.

Закон ще має бути проголосований у Сенаті, однак заборона продажу дронів DJI тепер набагато більш імовірна.

Зараз DJI контролює близько 70% світового ринку дронів, а близько 6% акцій компанії належать китайським державним компаніям. Як і інші китайські продукти та послуги, це змушує законодавців враховувати, що безпілотники DJI мають секретні бекдори, які дозволять китайському уряду стежити або становлять загрозу національній безпеці.

Крім того, успіх DJI у США призведе до того, що споживачі безпосередньо допоможуть підняти китайську економіку, а не американський бізнес з безпілотниками. 

Потенційна заборона вводиться у формі "Закону про протидію безпілотникам КПК", який є частиною Закону про дозвіл на національну оборону 2025 року. Цей законопроект передбачає розподіл витрат на оборону на наступний рік і пройшов через Палату без проблем. Як повідомляється, тепер Сенат має прийняти власну версію законопроекту, і в разі успіху вони будуть об’єднані та передані в Білий дім, щоб президент Байден підписав закон.

На даний момент законопроект не вплине на дрони DJI, які вже були придбані в США, але він заборонить подальший продаж продукції DJI в країні. Враховуючи те, що DJI домінує в списку найкращих дронів, повна заборона продажу серйозно зменшить кількість доступних дронів. 

DJI також продає екшн-камери, підвіси та іншу продукцію.

Якщо заборона також буде прийнята через Сенат, все ще може бути перехідний період, який потенційно може тривати 3 або більше років. Це дозволить внести зміни до заборони до того, як вона повністю набуде чинності, і навіть дасть DJI шанс продати частину свого бізнесу з дронів некитайській організації.

Джерело tom's guide