18.06.24 

ImageНа оборонній виставці Eurosatory 2024 був продемонстрований український дрон-камікадзе, який має експортну назву Mace.

Цей дрон часто називають аналогом "Ланцета", пише видання Defense Express.

Дрон представлений компанією UAC на стенді Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI). У брошурі він названий Mace, але напис на крилах прямо говорить, що його оригінальна назва саме українська - "Булава".

Відповідно до опублікованих характеристик та стислого опису, Mace має загальну злітну вагу у 11 кг, з яких на бойову частину припадає 3,6 кг. Бойова частина дрона - комбінована і поєднує у собі кумулятивну, пробивну та термобаричну.  

При крейсерській швидкості у 100 км/год він може знаходитись у повітрі понад 50 хвилин, мотор на дроні - електричний. Розмах крил складає близько 1,6 метра, при загальній довжині дрона близько 1,5 метра.

Серед особливостей дрона зазначена можливість використання, як в день, так і в ночі, машинний зір з автоматичним виявленням та автоматичним супроводженням цілі, на додачу високу стійкість до РЕБ.

Дрон фіксує спуфінг, має шифрований канал передачі даних, а також використовує MESH-технологію (ретрансляцію), що дозволяє реалізувати дальність удару на понад 60 км. Також мова йде і про об'єднання у єдиний контур із розвідувальними дронами.

Для старту Mace використовується катапульта. Окрім можливості ураження обраної оператором цілі також є можливість удару по координатах.

Image