19.06.24 

ImageДодаткове навчання українських пілотів на літаках-винищувачах F-16 буде проводитись в місцях, які готуються в Європі.

 Про це повідомив прессекретар Міністерства оборони США генерал-майор Пет Райдер.

За його словами, наразі навчання українських пілотів на F-16 проводять в Арізоні і Данії.

"Є можливості для проведення додаткового навчання в інших місцях, які готуються в Європі. Це буде довгострокова пропозиція з точки зору підтримки їх через коаліцію повітряних засобів", — зазначив Пет Райдер.

Також речник Пентагону акцентував, що питання щодо кількості українських пілотів на F-16, які мають пройти навчання, вирішує саме Україна.

"Вони повинні говорити про пілотів, враховуючи розмір свого авіапарку, кількість пілотного персоналу та своїх очікувань щодо того, як будуть реалізувати цю програму", - резюмував Пет Райдер.

Раніш народна депутатка Олександра Устінова, яка очолює парламентську комісію з питань моніторингу постачання зброї, вважає, що США навмисне затягують із навчанням українських пілотів на F-16. Про це вона сказала виданню The Times,

"Поки що ми будемо мати менше підготовлених пілотів, ніж винищувачів", - сказала Устінова, додавши, Україна матиме що всього 20 пілотів, які завершили повну підготовку для польотів на F-16, натомість самих винищувачів буде 60.

За її словами, наразі 8 українських пілотів проходять підготовку в американському місті Тусон, штат Арізона, а ще 12 - на авіабазі в Данії. Крім того, навчання, яка мають відбутися в Румунії, ще навіть не розпочались.

За словами Устінової, Україна зверталася до США з проханням надати ще як мінімум десять місць для навчання пілотів, але прохання відхилили.

Причиною відмови, як стверджують у США, стало те, що інші країни випереджають українських пілотів у черзі на місця для тренувань, тому Сполучені Штати порушувати свої зобов'язання перед ними не збираються.