28.06.24 

ImageОчільник ВПС Данії Ян Дам розповів про виконання місії по підготовці українських пілотів і передачі 19 данських літаків F-16.

Датські літаки F-16 в Україні чекають довго, але, за його словами, може пройти багато часу, перш ніж вони дадуть перевагу на полі бою, розповів він виданню tv2.dk.

– На ці винищувачі дуже великі сподівання. І ми, ймовірно, повинні бути більш реалістичними. F-16, безумовно, матиме вплив, але це не змінить ситуацію. Ні цього місяця, ні найближчих місяців, каже Ян Дам.

Він додав, що для того, щоб літаки могли бути ефективними на полі бою, потрібне тривале нарощування українських Повітряних Сил, правильне озброєння та адаптація до складних бойових завдань.

– Моя рекомендація українцям – навчитися справді добре користуватися цими літаками, перш ніж вони будуть виконувати будь-які ризиковані місії. І я про це розмовляю з керівником ПС України, – сказав Ян Дам.

Він очікує, що винищувачі особливо підвищать моральний дух українців, а нові пілоти матимуть базові навички ведення повітряного бою та нанесення ракетних ударів по землі.

– Але їм ще потрібно буде багато тренувань в Україні. І можуть пройти місяці й роки, перш ніж вони створять вирішальний оперативний ефект, каже він.

За словами Яна Дама, аеропорт Скрідструп був у минулому році найбільш завантаженим за багато років. Щоб стати пілотом F-16, зазвичай потрібно три-чотири роки. З українцями навчання скоротили до шести-восьми місяців.

– Зараз практикують нічні польоти, хоча ми в середині найкоротших ночей у році. Але ми просто повинні зробити це, щоб пройти програму, каже він.

Крім того, близько 100 українців проходять підготовку для виконання допоміжних завдань, це механіки, спеціалісти зі зброї та наземний персонал для українських авіабаз.

– Зараз ми завершили навчання перших 50, більшість з яких поїхали додому, щоб допомогти підготуватися до отримання першого бойового літака. Відразу після літніх канікул ми візьмемося за наступні 50, — каже Ян Дам.

Він додає, що перший набір пілотів ще не повністю підготовлений.

- Але перші дуже близькі до готовності, - каже він.

Офіційно все ще звучить, що перший з 19 датських літаків F-16 буде доставлено в Україну влітку. Ян Дам не розголошує точні дати.

– З міркувань оперативної безпеки нічого більш точного сказати не можу. Але я очікую, що графік витримається. І що вам скажуть, коли будуть готові літаки в Україні.

За його словами, літаки будуть працювати з баз в Україні, які близькі до готовності.

Але навіть якщо літаки F-16 також будуть доставлені з Нідерландів та інших країн, українці все одно будуть далекі від повного контролю над своїм повітряним простором.

– Щоб отримати панування в повітрі над Україною, потрібно набагато більше. Це вимагає більш ефективних повітряних сил і наземної ППО, каже Ян Дам.

Росія вже оголосила, що збиття літаків F-16 матиме найвищий пріоритет. Тому, де і як українці розмістять нові винищувачі, оповито таємницею.

– Збити їх буде великою стратегічною перемогою росіян, і ми робимо все можливе, щоб мінімізувати ризик, роблячи українців максимально вправними. Але обіцяти нічого не можу. І, звичайно, мені було б дуже шкода, якби одного з них збили, – каже він.

Спочатку планувалося, що датські літаки F-16 будуть поставлені в січні, але завдання виявилося більш масштабним, ніж очікувалося.

– Нам кілька разів доводилося змінювати та адаптувати програму тренувань. Частково тому, що знання англійської пілотами було гіршим, ніж ми очікували. Тому деяких українських пілотів спочатку відправили на мовні курси в США, перш ніж вони могли продовжити навчання пілотів у Скрідструпі.

- Крім того, існували значні культурні відмінності у перенавчанні пілотів з російських літаків МіГ на літаки F-16 американського виробництва та західну бойову техніку, — каже Ян Дам.

Коли навчання українців планується завершити наприкінці цього року, є перспектива, що Данія продовжить сприяти розбудові українських ВПС. Воно відбудеться і в інших країнах Європи.