02.07.24 

ImageНідерланди передають Україні 24 винищувачів F-16 і сім двигунів для цих літаків.

Про це міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен повідомила в листі Палату представників в останній робочий день кабінету міністрів, що йде.

"22 грудня 2023 року та 5 лютого 2024 року Палату було поінформовано про розвиток подій щодо підготовки та доставлення в Україну 24 голландських F-16. На додаток до попередньої інформації щодо поставок товарів військового призначення в Україну від 13 червня, я також від імені Міністра закордонних справ та Міністра зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва повідомляю, що незабаром відбудеться поставка перших літаків. Інформуємо Палату, що необхідний дозвіл на експорт військової техніки в Україну видано", - написала Оллонґрен.

Згідно з джерелами з Гааги, кабінет хотів отримати дозвіл якомога швидше, ще до того, як новий кабінет вступить на посаду. Хоча коаліційні партії PVV, VVD, NSC і BBB погодилися в основній угоді продовжувати підтримувати Україну "політично, військово, фінансово та морально" проти російської агресії.

З видачею експортної ліцензії ніщо не перешкоджає поставкам раніше обіцяних F-16. Однак Нідерланди будуть не першою країною, яка поставить Україні F-16. Раніше було відомо, що Данія поставить перший літак цього літа. Невідомо, коли за ними з'являться голландські F-16. З міркувань оперативної безпеки Нідерланди домовилися з іншими країнами-постачальниками F-16 не робити жодних заяв з цього приводу.

Раніш повідомлялось, що Нідерланди планують розпочати відправлення винищувачів F-16 Україні восени, слідом за Данією.