04.07.24 

ImageЛітак Ан-12, який раніше використовували у військовій авіації, хочуть переобладнати на музей миру у селі Високе Вапнярської громади на Вінниччині.

Про це повідомляє Суспільне.Вінниця. 

Літак стоїть біля місцевого ставка та став візитівкою села. Аби привернути увагу якомога більшої кількості туристів, літак хочуть відремонтувати та зробити музей.

Аби отримати гроші на ремонт, взяли участь у конкурсному проєкті “Твори добро”.

"Ми працюємо над тим, щоб надати йому статусу музею миру, в якому буде зберігатися інформація про всіх наших військових, про тих, хто став янголом, крім того, інформацію про активних мешканців села Високе", - сказала місцева мешканка Оксана Пишак.

Після розформування військової частини наявна авіаційна техніка підлягала утилізації. У 1991 році керівник Височанського сільгосппідприємства "Перемога" Іван Спориш викупив літак за мішок цукру. Спочатку встановили фюзеляж, потім привезли крила.

Серед учасниць ініціативної групи Наталя Слободян. Вона розповіла, що демонтажні роботи розпочали в травні 2024. Винесли старе обладнання, зняли обшивку. У літаку, окрім музею миру, хочуть обладнати кінозалу, а в носовій частині — створити простір для дітей.

Призовий фонд конкурсу "Твори добро" - 100 тисяч гривень, сказала Оксана Пишак. Ще 100 тисяч гривень виділять із бюджету громади. Загалом, на ремонт і облаштування музею миру необхідно мільйон гривень.