07.07.24 

ImageПерші винищувачі F-16, обіцяні Нідерландами, будуть поставлені в Україну без затримок після того, як було видано дозвіл на експорт.

Про це заявив новопризначений міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Вельдкамп.

"Ми продовжимо підтримувати вас у захисті від російської агресії. Тепер, коли ми отримали дозвіл на перші F-16, їх буде поставлено без затримки", - сказав він на спільній пресконференції з українським колегою Дмитром Кулебою в Києві.

Водночас міністр наголосив, що "процес підтримки - це не спринт, а марафон, який вимагає наполегливості та відданості справі".

Також Вельдкамп нагадав, що 1 березня Нідерланди та Україна підписали угоду у сфері безпеки.

1 липня влада Нідерландів видала дозвіл на експорт 24 винищувачів F-16, заявивши, що перші з них незабаром поставлять Україні. У Міноборони Нідерландів не повідомили, скільки літаків буде в першій поставці, і коли вони прибудуть в Україну з міркувань безпеки.

Нідерланди були одними з лідерів міжнародної коаліції з постачання Україні винищувачів F-16 для зміцнення її протиповітряної оборони проти РФ.

Також у нідерландському МЗС заявляли, що Нідерланди не заперечуватимуть проти майбутнього використання Україною винищувачів F-16 над територією Росії як засобу самозахисту.