09.07.24 

ImageНорвегія передасть запасні частини для гелікоптерів Sea King, щоб допомогти підтримати експлуатацію та технічне обслуговування гелікоптерів, які були передані Україні Німеччиною.

Про це заявив міністр оборони Бйорн Арільд Грам, пише видання regjeringen.no.

"Як співголова Коаліції морських можливостей, Норвегія вважає важливим забезпечити, щоб Україна була здатна розбудувати свою берегову охорону та збільшити свої морські можливості якомога швидше", – повідомив він.

Sea King - старий тип гелікоптера, тому знайти запчастини може бути важко. Гелікоптери Sea King перебували на озброєнні в Норвегії з 1973 до 2023 року, а зараз їх замінили вертольоти SAR Queen. Але норвезькі вертольоти досягли максимальної кількості годин нальоту, тому їх не можна дарувати.

"Чорне море та морська область загалом мають стратегічне значення для України, та мають вирішальне значення для спроможності країни експортувати товари. Коаліція морської спроможності спрямована на підтримку Військово-Морських Сили України в цілому та охоплює весь спектр морських можливостей, включаючи українську берегову охорону. Я радий, що запчастини від наших Sea Kings можуть допомогти змінити ситуацію на краще для України та сприяти зусиллям зі створення української берегової охорони", — сказав міністр закордонних справ Еспен Барт Ейде.

Німеччина вирішила подарувати Україні шість Sea Kings, а Великобританія планує подарувати три. Норвегія дарує запасні частини у зв’язку з шістьма літаками, переданими Німеччиною.