09.07.24 

Четвертий політ SpaceX — це величезний успіх. Як це було

Image

Starship (Зображення: SpaceX / X)

7 червня найпотужніша у світі ракета з ревом злетіла в космос із надзвуковою швидкістю. Це вже 4 епохальний політ в історії компанії «SpaceX», і саме він став переломним моментом на шляху людства до багатопланетності.

NASA уклала контракт із компанією «SpaceX» на реалізацію програми «Артеміда», метою якої є повернути нас на Місяць до 2026 року. Цей політ став переломним моментом на шляху до мети, до якої ми так довго йшли. Попри прискорення розвитку науки й техніки, людина не поверталася на Місяць із часів місій «Аполлона».

Наука й людство розвиваються 

З початку космічних перегонів, коли Юрій Гаргарін облетів Землю, наука зробила величезний крок уперед: висаджування на Місяць, комп’ютери, інтернет, смартфони, а тепер і прагнення колонізувати Марс.

Звичайно, технології можна використовувати й для розваг, на кшталт соціальних мереж чи онлайн-казино, але так можна казати про будь-яке досягнення людства. Космічні перегони вражали завжди. Проте найбільшою перешкодою була вартість ракет. Що ж, Ілон Маск та SpaceX знайшли спосіб повторно використовувати ракети й суттєво знизити вартість польоту в космос.

Цілі нещодавнього космічного польоту

Однією з головних цілей 4 льотного випробування Starship було вийти за межі попередніх місій. Також інженери хотіли продемонструвати можливості повернення й повторного використання ракет-носіїв «Super Heavy» й «Starship». Місія виявилася, м’яко кажучи, надзвичайно успішною.

Ракета-носій «Super Heavy» успішно стартувала, а її двигун пропрацював упродовж підйому весь розрахований час. Після гарячого відокремлення ступеня Starship, 3 із 4 двигунів Super Heavy успішно вимкнулися. Оскільки конструктори закладають надмірну тягу, це не проблема. Перед черговим відокремленням, «Starship» також успішно запалив 6-секундні двигуни ракетного блока «Raptor».

Після відокремлення ракета-носій завершила прискорювальний цикл і попрямувала до зони падіння, щоби скинути гарячий адаптер між ступенями. Завершенням польоту ракети-носія стало її контрольоване падіння в Мексиканську затоку через майже 7,5 хвилин після зльоту.

Тим часом на другому ступені Starship двигуни «Raptor» вивели його на заплановану траєкторію в космосі, після чого він повторно ввійшов в атмосферу на гіперзвуковій швидкості. Політ завершився тим, що приблизно через 1 годину і 6 хвилин після старту Starship виконав перший маневр перенесення вісей і впав в Індійський океан.

За пряму трансляцію високої якості польоту та телеметрію в реальному часі на кожній стадії польоту відповідало інше «дитя» Маска — система «Starlink», яка змінює способи підключення до інтернету, особливо у віддалених районах, таких як космос.

Цей політ став важливим кроком у спробах людини створити багаторазову транспортну систему для перевезення людей і вантажів на Місяць, Марс, навколоземну орбіту й за її межі. Демонстрація здійснювалася зі стартового майданчика в Бока-Чіка, штат Техас, США. Starship піднявся на 209 кілометрів на швидкості понад 25 750 км/год. Захоплений Ілон Маск написав у X (колишній Twitter), соціальній мережі, яка йому належить: «Попри втрату багатьох плиток і пошкоджений закрилок, Starship здійснив м’яке приводнення в океані!»

Starship чи Starliner

Image

Космічна капсула Boeing Starliner пристикувалася до Міжнародної космічної станції (Зображення: ESA)

SpaceX і Boeing мають контракти з NASA на доставку людей у далекий космос і на низьку навколоземну орбіту. Різниця між двома компаніями величезна: Boeing бореться зі звинуваченнями у виробництві неякісних літаків і недотриманні визначених NASA термінів. У цих компаній абсолютно різні долі: четвертий політ Starship відбувся в той самий день, коли повідомили про витік гелію зі Starliner на випробувальному майданчику Boeing. Starliner — це перша місія Boeing на МКС (Міжнародну космічну станцію) з екіпажем.

У 2021 році фахівці NASA обрали Starship як найкращий посадковий модуль для програми «Артеміда», яка має на меті доставити людей на Місяць із часів знаменитих місій «Аполлон» і вирушити на Марс до кінця наступного десятиліття. Від початку партнерства з NASA компанія «SpaceX» зростала мов із води, і згідно з програмою «Артеміда III», 4 астронавти мають прибути на поверхню Місяця у вересні 2026 року.

За словами представників SpaceX, фахівці компанії мають здійснити сотні безпілотних місій, щоби вдосконалити ракети та, нарешті, залучити до них екіпаж. Невдачі в інших місіях ретельно вивчаються та беруться до уваги в інших місіях, і Маск неодноразово заявляв, що невдачі — це добре, адже вони дають змогу виправляти похибки.

Starship — це найпотужніша ракета з коли-небудь запущених, і, разом із прискорювачем «Super Heavy», її висота сягає 121 метр, а діаметр — майже 9 метрів. Саме з прискорювача «Super Heavy» 70 метрів заввишки й починається подорож ракети в космос. Сам космічний корабель майже 50 метрів заввишки та має 6 двигунів «Raptor», половина з яких працює в атмосфері Землі, а інша половина — далеко в космосі. Ракета повністю працює на рідкому кисні та рідкому метані, а для пуску потрібно понад 4,5 млн тонн пального.