11.07.24 

ImageМіністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом розповів, що його країна готова надати Києву винищувачі Gripen у майбутньому.

"Ми повинні розуміти, що Україні була надана можливість отримати винищувачі F-16, яких, звичайно, більше в сім’ї НАТО. Зрештою, більше країн мають F-16, ніж винищувачів Gripen. Це не має нічого спільного з рішенням шведського уряду. Таке рішення було ухвалене через те, що Україна дійшла висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів – і F-16, і Gripen – надто багато", - сказав він в інтерв'ю "Голосу Америки".

Біллстрьом нагадав, що мова йде про системи.

"Це не лише отримати літаки і підготувати пілотів. Це складні системи, і впроваджувати дві з них одночасно було б занадто складно. Але це не означає, що Швеція не відкрита для продовження із винищувачами Gripens, якщо і коли програма F- 16 буде завершена. Знову ж таки, це справа України, а не уряду Швеції. Оскільки ми не могли продовжувати роботу з винищувачами Gripens через надходження F-16, ми вирішили надати Україні інші можливості, які має Швеція, і ми передали Україні системи спостереження ASC 890", - наголосив міністр.

За його словами, це означатиме, що "вони дають щось, що Україна може використовувати у координації із повітряними винищувачами F-16 і це дасть Україні можливість краще проводити повітряні бої, спостереження і керування повітряними боями".

Він запевнив, що Швеція все ще може бути відкритою для постачань Gripens у майбутньому.

"Так. Це просто практичне питання. Знаєте, системи повітряних винищувачів дуже складні, і F-16 знаходяться у більшій кількості партнерів у НАТО, ніж винищувачі Gripen. Я б сказав, що F-16, який зараз впроваджується в українські ВПС, забезпечить вам великі та важливі можливості. Коли це буде реалізовано, тоді ми зможемо почати говорити про повітряні винищувачі Gripen. І Швеція, і шведський уряд не має жодних обмежень на ці дискусії після впровадження F-16. Але це рішення ухвалив український уряд, а не шведський", - додав очільник МЗС.

Раніш повідомлялось, що Швецію попросили призупинити плани відправки літаків JAS Gripen в Україну. Це робиться для того, щоб мати можливість зосередитися на одній авіаційній системі: американському F-16.

Джерело УНІАН