11.07.24 

ImageКраїни-члени Коаліції з питань безпілотників для України підписали Меморандум про взаєморозуміння, який визначає основні напрямки діяльності коаліції, структуру управління та механізми закупівель.

Спільна заява опублікована на сайті уряду Великої Британії.

Меморандум передбачає створення спільного фонду коаліції під керівництвом Великої Британії, який дозволить здійснювати спільні закупівлі для швидкого та ефективного постачання безпілотників.

На сьогодні Нідерланди, Велика Британія, Латвія, Нова Зеландія та Швеція пообіцяли внести до спільного фонду понад 45 мільйонів євро, і очікуються додаткові внески.

Коаліція планує поставити в Україну 1 мільйон FPV-дронів. Водночас члени коаліції працюють над наданням інших типів безпілотників, таких як розвідувальні, ударні, модернізовані безпілотники зі штучним інтелектом, а також засобів протидії безпілотникам.

"У рамках коаліції ми будемо шукати спільні ініціативи щодо закупівель з метою використання і розширення національних промислових потужностей. Ми, країни-учасниці Коаліції з питань безпілотників, заохочуємо надання додаткового фінансування для досягнення цілей коаліції. Коаліція залишається відкритою для приєднання інших членів і партнерів Альянсу", - йдеться у заяві.

Також стало відомо, що Нідерланди передають 20 мільйонів євро до спільного фонду Коаліції дронів для України, яка має намір передати 1 мільйон ударних FPV-дронів.

Про це повідомляє Міністерство оборони Нідерландів.

Україна має дефіцит безпілотників, росія — ні, зазначили в Міноборони Нідерландів. Щоб зменшити цей дефіцит, Латвія і Україна на початку цього року створили коаліцію безпілотників, до якої приєдналися Нідерланди. У лютому було підписано меморандум про взаєморозуміння.

«Україні потрібно багато ударних дронів. Вони дуже добре зарекомендували себе на полі бою. Разом з 11 іншими країнами ми збираємося надати їх, і ми підтвердили це сьогодні на саміті НАТО», — сказав міністр оборони Рубен Брекельманс. 

Джерело АрміяInform