11.07.24 

ImageОлександра Морозова етапували в СІЗО "Лефортово", крім незаконного перетину кордону, його звинувачують у незаконному переміщенні через держкордон вогнепальної зброї та боєприпасів.

Про це пише видання Медійна ініціатива за права людини

Олександр - засновник приватного аеродрому "Ракітне" у Харківській області.

У 2016-му він приєднався до громадської організації "Цивільний повітряний патруль", поставивши власний літак на службу санавіації. Так пілоти-волонтери виконували роль швидкої медичної допомоги.

У березні 2022 року ворожі війська обстріляли аеродром "Ракітне", пошкодили злітно-посадкову полосу, ангари, літаки. У результаті атаки аеродром припинив працювати. Наприкінці 2022-го Олександра Морозова як пілота малої авіації запросили на роботу до Києва.

- Чим конкретно він мав займатися, я не знаю. Чоловік сказав, що патрулюванням, тобто все так, як і раніше. Наприкінці зими 2023 року він поїхав до столиці, - розповіла дружина Інна Морозова.

Останній раз перед зникненням чоловіка Інна спілкувалась із ним 4 квітня. А вже наступного дня з новин дізналася, що Олександр потрапив у російський полон у Брянській області.

Того дня російські медіа повідомили, що у районі села Бутовськ у Клинцівському районі, що за 30 км від українського кордону, за невстановлених обставин зазнав аварії український легкомоторний літак Аеропракт А-22. Пілота Олександра Морозова затримали співробітники Росгвардії. Також росіяни опублікували фото затримання і відео першого допиту. 

На записі він говорить, що летів за іншим літаком і не знав, що залетів на територію РФ. Через поломку гвинта зробив вимушену посадку. Також стверджує, що мав із собою бронежилет і автомат для захисту. 

7 квітня 2023 року Совєтський суд Брянська заарештував Морозова. Його звинуватили у незаконному перетині кордону РФ (частина 1 статті 322 КК РФ) і відправили у СІЗО до 4 травня. Згодом строк тримання під вартою продовжили до 4 липня. Сьомого липня російські медіа повідомили, що справу Олександра Морозова передали в Москву, а його самого етапували в СІЗО “Лефортово”. Тоді ж з’ясувалося, що крім незаконного перетину кордону, його звинувачують у незаконному переміщенні через держкордон вогнепальної зброї та боєприпасів (ч. 1 ст. 226.1 УК РФ) і у диверсії (ч. 1 ст. 281 УК РФ). 

Водночас його дружина Інна Морозова заявляє, що жодного офіційного повідомлення про затримання чоловіка вона не отримувала. Про місце перебування Олександра вона дізнається з інтернету.

- Коли його перевели в Лефортово, мені вдалося отримати більш детальну інформацію і я змогла знайти для нього адвоката, — говорить Інна.

Утім адвоката до Олександра Морозова допустили лише в грудні 2023 року.

В СІЗО стан здоров’я Олександра Морозова погіршився. Він скаржиться на болі у нирках і поганий зір. Інні стало відомо, що в СІЗО Брянської області його били і катували:

- Ще коли у квітні 2023 року в новинах показали відео з суду, я побачила, що у нього розбите обличчя, навкруги очей все синє, - розповідає дружина пілота. Вона говорить, що чоловік носив окуляри, але їх зламали у нього на обличчі. - Його змушували щось підписати, але не давали окулярів, щоб він не міг прочитати.

Ситуація дещо покращилася, коли допустили адвоката. Волонтери передали Олександру Морозову окуляри, надсилають йому продукти і засоби гігієни. 

Наразі у Москві триває досудове слідство щодо Морозова. Його справу об’єднали зі справою ще одного громадянина України і засекретили. Що відбувається у процесі - нікому не відомо. 

Дружина подала запити на повернення чоловіка у різні інстанції. Вона знає, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не відвідували Олександра. Скан листа, який він написав до неї через російський Червоний Хрест, Інна отримала лише за кілька місяців в електронному виді.

-  Він сильний духом. Я написала йому в листі, щоб він пообіцяв мені, що витримає і повернеться. І він пообіцяв. Сказав, щоб я за нього не хвилювалася, що він повинен повернутися. А я завжди вірю своєму чоловікові, - додає Інна Морозова.