15.07.24 

ImageПідготовка персоналу літаків Mirage 2000-5, які Франція зобов'язалась передати Україні, триватиме кілька місяців.

Про це сказав посол Французької республіки в Україні Гаель Весьєр, коментуючи виконання безпекової угоди, яку наші країни підписали 5 місяців тому.

"Президентом республіки були заявлені конкретні напрямки реалізації цієї угоди. Зокрема, говорячи про військове обладнання: постачання додаткових ракет "Скальп", постачання ракет "Астер" для систем протиповітряної оборони SAMP/T, також було заявлено про бажання французької влади передати Україні певну кількість літаків Mirage 2000-5. Всі ці напрямки додаються до постачання, які вже мають місце тривалий час – французьких артилерійських систем "Цезар". Передбачене подальше збільшення кількості цих артилерійських установок, які будуть постачатися і які будуть використовуватися українськими Збройними силами", - сказав Весьєр.

Щодо передачі літаків Mirage 2000-5 до України посол наголосив, що це зобов’язання буде виконане.

"Були взяти дуже чіткі зобов’язання з боку французької влади, і вони будуть дотримані, в цьому немає сумніву. Зміст цих зобов'язань не був опублікований, і сьогодні я теж не зроблю нових анонсів у цьому сенсі. Але підкреслюю ще раз, що все це відбувається в тісній координації з військовим керівництвом України. Ви розумієте, попри все наше бажання якнайшвидше зробити це, є певні ліміти часу, які неможливо скоротити. Йдеться про підготовку льотного і технічного персоналу для цих літаків. Але в цілому, я думаю, що мова йде про кілька місяців", - додав він.

Раніш повідомлялось, що що Україна та Франція зараз обговорюють тренування 24 льотчиків на винищувачах Mirage 2000-5

У червні Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про надання Україні літаків Mirage 2000-5

Джерело Укрінформ