15.07.24 

ImageУ Німеччині не мають на озброєнні F-16 і тому не планують брати участь у передачі Україні бойових літаків, та не вважають заклики передавати інші літаки змістовними.

Про це заявив на брифінгу в понеділок речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт. 

"Німеччина не має на озброєнні літаків такого типу (F-16 - ред.). Це була одна з причин, чому ФРН не бере участь у коаліції винищувачів", - пояснив Гебештрайт у відповідь на прохання прокоментувати вимогу опозиції допомогти Україні літаками.

"Винищувачі дуже різні, підготовка персоналу також відрізняється. Немає сенсу передавати Україні найрізноманітніші типи бойових літаків", - додав офіційний представник уряду ФРН.

Він нагадав, що до коаліції винищувачів входять інші держави, які передаватимуть літаки та амуніцію для них і які також готують пілотів. Він нагадав, що на саміті НАТО стало відомо, що перші літаки ще цього року почнуть охороняти небо над Україною.

Водночас Німеччина цілком підтримує передачу F-16 Данією, Нідерландами та іншими, додав Гебештрайт.

Раніше лідер Християнсько-демократичного союзу, найбільшої демократичної опозиційної сили в Бундестазі, Фрідріх Мерц в ефірі телеканалу ARD висловився на користь надання Києву більшої військової підтримки, включно з передачею винищувачів. Він обґрунтував це нинішньою ситуацією в Україні, коли кількість і сила ракетних обстрілів з боку Росії проти інфраструктури, електро- та водопостачання, лікарень, будинків значно посилилась.

Джерело Укрінформ