16.07.24 

ImageЗапоріжжя має борг в 590 мільйонів гривень по кредиту, який надав місту Укргазбанк, на будівництво аеропорту.

13 липня під час панельної дискусії щодо відновлення Запоріжжя обговорили питання боргу за кредитом запорізького аеропорту.

Новий термінал Запорізького міжнародного аеропорту відкрили в 2020 році. В травні цього року ворожа ракета Х-59 зруйнувала запорізький аеропорт. Відомо, що після початку повномасштабної війни "Укргазбанк", який надавав кредит на будівництво аеропорту, збільшив термін кредитування до 2027 року. 

За словами в.о.мера Запоріжжя Регіни Харченко, станом на червень 2024 року сума боргу за кредитом складає понад 590 мільйонів гривень. Наразі вони комунікують щодо "лагідної реструктуризації" боргу з "Укргазбанком". Як виявилось, під заставу на отримання кредиту міська влада віддала стадіон "Славутич арена".

"Зараз ми намагаємось увійти в таку більш лагідну реструктуризацію, поступово щось виплачувати. Але й вони розуміють, що фактично ми платимо гроші за об?єкт, якого немає. Щодо застави, то підтримую ваші побоювання. Стадіон "Славутич-Арена" не хотілося б віддавати у власність державного банку, тому що це наша комунальна установа і хотілося б, щоб далі так і було", - заявила на зустрічі Харченко.

За словами в.о.мера, вони розглядають можливість передати запорізький аеропорт у державну власність.

"Ми будемо співпрацювати з державою, щоб вона допомогла нам закрити це кредитне питання. Можливо, в контексті тривалої відбудови доцільно буде передати вказаний об?єкт до державної власності, тому що його утримання в умовах воєнного стану також коштує недешево", - сказала секретар міськради Запоріжжя.

Джерело Забор