24.07.24 

ImageПроєкт "Дрони Закарпаття" презентували на брифінгу в Закарпатській обласній військовій адміністрації.

Ініціативу спільно втілюють Закарпатський IT-кластер та регіональний підрозділ Нацгвардії, розповів керівник цифрової трансформації області Олександр Пацкан. Він також зазначив, що зараз це війна технологій, яку важко виграти без таких передових рішень, і тому регіон започатковує такі важливі проєкти.

Голова правління Закарпатського ІТ-кластера Станіслав Шикалов підкреслив, що проєкт ініціювали для підтримки обороноздатності країни, і назвав його ключові напрямки: власне навчальний курс із пілотування та виробництво дронів для військових за кошти, котрі спрямовують цивільні слухачі.

Своєю чергою командир закарпатського підрозділу Національної гвардії України полковник Сергій Лук’янчиков розповів, що зі слухачами курсу працюватимуть інструктори-нацгвардійці, які мають бойовий досвід використання FPV-дронів, розвідувальних безпілотників та інших апаратів.

Курс передбачає теоретичну і практичну частини, де учасники опановуватимуть керування різними видами безпілотниками не лише в закритому просторі, а й на відкритому. Передбачені, зокрема, й практичні заняття з імітацією реальних завдань, підкреслив один з інструкторів Любомир Ільтьо.

Навчання для невеликих груп слухачів відбуватимуться в Ужгороді. Цивільні можуть пройти курс за донат, а військові – безоплатно. Тривалість – орієнтовно півтора-два місяці.