24.07.24 

ImageДо Словаччини прибули перші багатофункціональні винищувачі F-16 Block 70.

Компанія Lockheed Martin оголосила про відкриття спільно зі Словаччиною "нової ери європейської протиповітряної оборони" та повідомили, що станом на сьогодні було виготовлено п’ять літаків для Словаччини, і ще дев’ять перебувають на стадії виробництва - всі машини мають бути поставлені повітряним силам цієї країни до кінця 2025 року.

"Словаччина знаходиться на передньому краї прийняття на озброєння найсучаснішого в Європі винищувача 4-го покоління F-16 Block 70. Ці літаки не тільки є міцнішим альянсом між Словаччиною, США та союзникам по НАТО, але й оснащують словацькі ПС передовими можливостями для розв’язання завдань безпеки 21 століття", - відзначив віцепрезидент та генеральний менеджер напрямку Integrated Fighter Group американської компанії О. Дж. Санчес.

У Lockheed Martin нагадують, що винищувачі F-16 Block 70 оснащені радаром APG-83 AESA від компанії Northrop Grumman, новітньою авіонікою та мають термін служби планера у 12 тисяч годин. Крім того, літак має систему автоматичного запобігання зіткнення Auto GCAS, яка з 2014 року врятувала вже 13 пілотів.

Контракт на постачання Словаччині літаків було укладено ще у 2018 році - йдеться про 14 літаків F-16 Block 70, сума угоди становила близько 1,6 млрд євро.

У вересні 2023 року стало відомо, що Lockheed Martin виготовила перший винищувач для Словаччини. А офіційна передача перших двох літаків відбулася у січні цього року - машини залишилися у США для проведення навчань.

Джерело defence-ua