30.07.24 

ImageУ цьому році ЗСУ зможуть використовувати в бойових місіях близько десяти літаків F-16.

Про це повідомило видання The New York Times із посиланням на українських військових.

За даними журналістів, очікується, що 2024 року США, Нідерланди і Данія допоможуть Повітряним силам підготувати близько 20 пілотів F-16. А, згідно з бойовими протоколами, за одним літаком належить закріплювати по два льотчики — для того, щоб вони повноцінно могли по черзі брати участь у вильотах, відпочивати, тренуватися тощо.

Командування ПС ЗСУ очікує після прибуття F-16 збільшення російських атак по аеродромах і авіабазах, тому певна кількість винищувачів дислокуватиметься на захищених об'єктах за кордоном — як резерв, якщо під час планового технічного обслуговування після бойових вильотів у літаках буде виявлено несправності.

Крім того, кажуть американські військові, для обслуговування F-16 необхідна достатня кількість навченого допоміжного персоналу.

"Справа не тільки в пілотах. Важливу роль також відіграє обслуговування і підготовка технічних фахівців", - сказав глава Об'єднаного комітету начальників штабів Армії США генерал Чарльз Браун-молодший, який сам у минулому був пілотом F-16.

У серпні 2023 року Нідерланди і Данія пообіцяли спільно передати Україні 61 американський винищувач F-16. Цьому передував дозвіл на передачу від США.

Крім того, намір поставити F-16 підтвердила Норвегія. Бельгія теж передаватиме Україні F-16, але з 2025 року.

У грудні 2023 року Нідерланди заявили про рішення розпочати підготовку до передачі Україні перших 18 літаків, а згодом збільшили цю кількість до 24. Загалом країна пообіцяла Києву 42 винищувачі.

Орієнтовними термінами передачі винищувачів Україні називали першу половину 2024 року.

18 квітня прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що перший багатоцільовий винищувач F-16 з підготовленими українськими пілотами прибуде в Україну до літа 2024 року.

6 травня міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що країна планує почати відправлення винищувачів F-16 в Україну восени 2024 року. Водночас посол Данії в Києві Оле Егберг Міккельсен заявив, що літаки прибудуть цього літа.

Як писала газета The Guardian 20 червня, Нідерланди заявили, що Україна має отримати перші винищувачі F-16 влітку.

25 червня міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що його країна припинить навчання українських пілотів на винищувачах F-16 з наступного року, оскільки датська армія планує перейти на більш сучасні літаки F-35.

28 липня The Washington Post опублікувало матеріал, у якому повідомлялося, що винищувачі F-16 мають з’явитися в Україні вже за кілька тижнів.

Однак, українські та західні чиновники застерігають, що бойові агрегати навряд чи кардинально змінять ситуацію на фронті, оскільки винищувачів прибуде небагато, а країна-агресор РФ накопичила безліч засобів ППО.

Джерело NV