01.08.24 

ImageВідповідно до рішення Вищого антикорупційного суду, майно В’ячеслава Богуслаєва та Петра Кононенка стягнуто в дохід держави та передано до управління ФДМУ.

Про це повідомила прес-служба ФДМУ.

Серед стягнутих в дохід держави Богуслаєва частки або 100% компаній: ТОВ "Золота айстра", ТДВ "Страхова компанія "Мотор-Гарант", ТОВ "Вінницький авіаційний завод", ОВ "Вертольоти МСБ", АТ "Мотор-Банк" та ПрАТ "Азов Трейд-ХХІ". Вся нерухомість та земельні діляноки розташовані у Запоріжжі або області.

Частки компаній, які належали Кононенку ТОВ "Жекон", ТОВ "Перспектива-високі технології" та ПрАТ "Промзапал". 

Крім того, у дохід держави стягнуті грошові кошти В’ячеслава Богуслаєва. Мова йде про гроші, розміщені на рахунках в АТ "МОТОР-БАНК" у розмірі більше 554 млн грн та в АТ "ПУМБ" у розмірі 79,5 млн грн. 

"Понад 600 млн в гривневому еквіваленті ФДМУ передає у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. З них вже перераховано 287,3 млн гривень. Фонд продовжує роботу з націоналізованими активами. Майно окупантів, колаборантів та ворогів України має працювати на користь країни", — наголосив Голова ФДМУ Віталій Коваль.

Що стосується нерухомості, то Фонд здійснить заходи моніторингу активів. Мова йде про аналіз наявності накладених арештів та подальше їх зняття, інвентаризації (обстеження) з фотофіксацією, здійснення перереєстрації за державою в особі Фонду тощо. Тільки після цього ФДМУ прийматиме рішення про економічно обґрунтоване управління або реалізацію таких активів. 

Вищий антикорупційний суд застосував санкції проти Богуслаєва В’ячеслава Олександровича та Кононенка Петра Івановича, передбачених пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України "Про санкції". Їм було оголошено підозру у колабораційній діяльності та пособництво державі-агресору.

Богуслаєв В’ячеслав Олександрович – уродженець міста Уральськ (нині місто Орал, Казахстан). Колишній народний депутат 5-го, 6-го, 7-го та 8-го скликань Верховної Ради України, експрезидент АТ "МОТОР СІЧ". 23 жовтня 2022 року його було затримано СБУ. За даними слідства, він разом з начальником Департаменту зовнішньо-економічної діяльності підприємства "Мотор Січ" причетні до передачі окупантам товарів військового призначення, зокрема авіадвигунів, для штурмової авіації РФ. 

Кононенко Петро Іванович – бізнес-партнер та довірена особа Богуслаєва на російському ринку авіабудування, колишній директор московського представництва АТ "МОТОР СІЧ".