03.08.24 

ImageНімецькі розробники планують випробувати в Україні новий дрон під назвою HCX, який підтримує зв'язок з оператором через оптоволоконний кабель.

HCX, який виробляє компанія HIGHCAT, розташована в Констанці, Німеччина, розмотує волоконно-оптичний кабель під час польоту. Це забезпечує широкосмугову передачу даних, стійку до радіоперешкод. А оскільки немає радіовипромінювань, ні оператора, ні дрон неможливо виявити, пише Forbes.

Співзасновник HIGHCAT Ян Хартманн розповів, що кабель важить лише 250 грамів, тому він не заважає польоту. Дрон має дальність польоту до 20 кілометрів.

Оптоволокно досить міцне, літати по колу також можливо, і дрон може навіть летіти назад.

"Ця технологія була розроблена з огляду на поточні події в Україні", розповів Хартманн.

Безпілотник HCX може безперешкодно літати в умовах найінтенсивнішої електронної війни.

"Волокно не має бути занадто легким для розмотування, інакше воно витягнеться через низхідний рух гвинта. Крім того, волокно не повинно скручуватися під час розмотування, інакше воно порветься. Технологія Fly-By-Fiber використовує спеціально намотані котушки з оптоволокна з покриттям, які встановлюються за спеціальною технікою "намотування", — пояснив представник HIGHCAT.

Однією з переваг системи зв'язку HCX є швидкість передавання даних до 1000 мегабітів на секунду, що приблизно в сто разів більше, ніж у радіозв'язку. Це дає змогу передавати картинку високої якості протягом усього польоту. Такий дрон можна використовувати для вивчення будівель або тунелів.

За словами Яна Хартманна, HCX вирушить в Україну вже в серпні цього року. Розробники планують випробувати апарат у контрольованому середовищі під дією засобів РЕБ. Дрон також можуть протестувати на полі бою.

"Якщо підрозділи захочуть випробувати його на передовій, це можливо", — наголосив Ян Хартманн.