06.08.24 

Image4 серпня президент України Володимир Зеленський представив перші F-16, отримані країною від Заходу, оснащені трьома важливими системами виробництва ізраїльської компанії Elbit.

Про це пише видання Walla. 

Перша – шоломний приціл, який виробляє Elbit у США на спільному підприємстві з місцевою Rockwell Collins для підрозділів американських військових і для країн НАТО. Цей продукт ізраїльської розробки дозволяє пілоту дивитися на ворожий літак, а потім запускати в нього ракету "повітря-повітря", яка отримує дані про положення, які шолом транслює з погляду пілота. 

Дві додаткові системи, розроблені Elbit і виготовлені для датчан місцевою компанією, розташовані на пілоні. Одна система виявляє запуск ракети по літаку і попереджає пілота, та система протидії.

Літаки були представлені в конфігурації "повітря-повітря".

Але під час навчання українських пілотів у центрі НАТО в Румунії F-16 були сфотографовані з іншою ізраїльською системою виробництва Rafael. Це Lightning Pod, контейнер, прикріплений до літака, який містить камери, а також лазерний цілевказувач. Американське виробництво Lightning Pod виконує компанія Northrop Grumman. Ця система повністю змінює можливості атаки наземних цілей.

Це системи значно покращать можливості українських ПС у боротьбі з російськими літаками та БПЛА, які запускають росіяни по цілях в Україні.

У майбутньому, коли українці отримають більше досвіду та збільшать кількість літаків F-16, це також дозволить їм здійснювати атаки за лінією фронту. Очікується, що українці отримають додаткові F-16 від ВПС Нідерландів, які також оснащені ізраїльськими системами, пише Walla.