07.08.24 

ImageМіністерство оборони України провело під Києвом повторні випробування бойових безпілотників литовських виробників в умовах, що відповідають фронтовим умовам.

Ці випробування були організовані для того, щоб Україна могла вибрати продукцію, яка найкраще відповідає потребам українських воїнів, повідомляє Міноборони Литви.

Цього разу після вдосконалення безпілотників за відгуками українців успішно виступили п’ять литовських компаній, які виробляють бойові безпілотники.

"Литва прагне сприяти виробництву дронів і антидронів. Це також дуже актуально для української сторони. Українці діляться досвідом експлуатації безпілотників на полі бою, тестують безпілотники наших виробників і, обравши найбільш підходящі, укладуть договори з компаніями-виробниками. Це велике заохочення та значний крок для наших виробників безпілотників, оскільки технології та можливості безпілотників є необхідною умовою для того, щоб мати сучасні збройні сили", – сказав міністр національної оборони Литви Лауринас Качюнас.

Безпілотники литовських виробників, привезені в Україну для випробувань, відрізнялися технічними характеристиками, комплектуючими та використаними інноваційними технологіями. Представники української армії оцінили подані зразки та підготували рекомендації.

Найближчим часом, враховуючи оцінки та пропозиції Міністерства оборони України, литовським виробникам, які брали участь у випробуваннях, буде запропоновано надати остаточні пропозиції та будуть підписані контракти.

На підтримку України планується виділити 5 мільйонів євро, крім того, таке ж обладнання буде закуплено для потреб литовської армії (до 3 млн євро).  


Міністерство національної оборони Литви приділяє багато уваги розвитку можливостей безпілотників, створюючи активну екосистему дронів, у якій знаходить свою роль солдат, стрілець чи студент.

На початку липня Агентство оборонних ресурсів при Міноборони Литви також уклало контракти на закупівлю різних типів безпілотників. У латвійської компанії «Edge Autonomy» планується придбати розвідувальні безпілотники малого класу, домовлено про закупівлю розвідувальних безпілотників міні-класу естонських виробників «Threod Systems».

Також підписано угоду з UAB "Deftools" щодо закупівлі дронів класу мікро (квадрокоптер). Вартість цих придбань становить майже 36 мільйонів. євро. Переважна більшість безпілотників буде поставлена ??цієї осені, решта – на початку 2025 року. Закупівлі проводяться в терміновому порядку з метою якнайшвидшого посилення спроможності безпілотних літальних апаратів та інтеграції їх до можливостей Збройних сил Литви.