12.08.24 

ImageПерші FPV безпілотники від литовських виробників повинні бути передані Україні у вересні, повідомляє Міністерство національної оборони Литви.

"Планується, що перші придбані безпілотники FPV можуть бути передані Україні вже в другій половині вересня", – йдеться в коментарі міністерства, переданому BNS.

Цього тижня у міністерстві повідомили, що бойові безпілотники п’яти литовських виробників пройшли випробування Міноборони України в умовах, що відповідають умовам фронту, і будуть відправлені в Україну.

Це було друге випробування, перше литовські безпілотники не пройшли.

За даними міністерства, FPV дрони восьми литовських компаній тестували в Україні в два етапи, і на початковому етапі під час польотів у оперативній обстановці виникали технічні проблеми.

Міністр національної оборони Лаурінас Кашчюнас заявив, що Литва розглядає можливість закупівлі безпілотників у виробників, які проводили випробування.

"А надалі планується застосовувати таку практику, щоб при закупівлі безпілотників вони проходили випробування в Україні", — кажуть у МНО.

За даними міністерства, наразі на підтримку України планується виділити 5 мільйонів безпілотників литовського виробництва. На потреби литовської армії планується витратити до 3 млн євро. євро, на решту 10 млн. грн. євро, для України будуть закуплені розвідувальні безпілотники.

На початку липня Литва вже підписала контракти на закупівлю різних типів безпілотників у литовських, латвійських та естонських виробників, вартість закупівель становить 36 мільйонів. євро.

За даними міністерства, переважна більшість дронів буде поставлена ??восени цього року, решта – на початку 2025 року.