13.08.24 

ImageУкраїна готова використовувати іноземних відставних пілотів, котрі пілотуватимуть західні винищувачі та воюватимуть проти Росії.

Про це заявив американський політик Ліндсі Грем після зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським, пише "Мілітарний".

Уряд шукатиме відставних льотчиків із країн блоку НАТО, котрі керуватимуть переданими F-16, допоки не завершать підготовку українські фахівці.

"Ми щойно говорили з Зеленським: якщо ви відставний пілот F-16 і шукаєте можливість боротися за свободу, вони наймуть вас тут. Вони шукатимуть у країнах НАТО відставних добровольців, які допоможуть їм, доки вони не підготують своїх пілотів. Ми шукаємо пілотів, які боротимуться за свободу", — сказав Грем.

Критична потреба у досвідчених пілотах пов’язана з темпами підготовки українського персоналу та льотчиків, які не встигають за планами передачі винищувачів.

Водночас уже навчені пілоти тривалий час проходитимуть адаптацію та відпрацьовуватимуть взаємодію всередині країни, виконуючи задачі протиповітряної оборони, та ще довго не з’являтимуться біля лінії фронту.

Раніш "найсмертоносніший пілот F-16" американської авіації, підполковник у відставці Ден Гемптон, який брав участь у війнах у Перській затоці, в Косово та в Іраку, підтвердив озвучену іще торік готовність допомагати Україні розв'язувати озвучену у медіа проблему із браком підготовлених українських льотчиків, а також те, що у світі є "великий пул пілотів" F-16 у відставці, готових прийти на допомогу Києву - "якби нас попросили".