15.08.24 

ImageГолова Управління цивільної авіації Ірану заявив, що літак Simorgh начебто "вітчизняної розробки" проходить випробування для отримання сертифікату типу.

Про це повідомила іранська агенція MNA.

Мохаммад Мохаммаді Бахш заявив, що прототип літака Simorgh успішно пройшов льотні випробування, додавши, що протягом останніх місяців на літаку проводилися інші випробування, щоб підтвердити його льотну придатність.

Мохаммаді Бахш сказав, що CAA уважно стежила за випробуваннями та отримала графіки та документи, що містять точну інформацію про Simorgh.

Simorgh був представлений у травні 2022 року як перший іранський легкий транспортний літак. Літак є модифікованою версією Іран-140, спільного ірано-українського проекту на базі Ан-140.

Свій перший успішний політ новий літак здійснив у травні 2023 року, майже через рік після тесту на швидке руління.

Міністерство оборони Ірану, яке відповідає за виробництво Simorgh, повідомило одразу після випробувального польоту, що воно почало процес отримання сертифікату на випробування літака.

Мохаммаді Бахш сказав, що Simorgh сильно відрізняється від IrAn-140, оскільки його двигун і фюзеляж були модифіковані.

Він сказав, що другий літак Simorgh будується, і зараз йде його збирання.

Simorgh, за словами іранського чиновника, є вантажним літаком, але в майбутньому він може приєднатися до флоту короткомагістральних регіональних літаків Ірану.

Раніш повідомлялось, що на території Ірану з'явився нібито власний авіаційний завод, який працює над "створенням" транспортного літака Simorgh.

Експерти кажуть, що, можливо, літак виготовлений із раніше поставленого ХДАВП літакокомплекту Ан-140.