16.08.24 

ImageУкраїнський підприємець у Данії прагне зробити розмінування України дешевшим, швидшим і безпечнішим, використувуючи дрони.

Він переїхав до Оденсе, щоб прискорити свої розробки після того, як Odense Robotics StartUp Fund вибрав його на місце в інкубаторі DTI. Частина рішення вже виготовляється та тестується в Україні, повідомляє видання suasnews.

"Україна сьогодні є найбільш замінованою країною у світі. Поточний процес розмінування дуже повільний, небезпечний і дорогий. В України просто немає ні часу чекати, ні грошей на інвестиції", - говорить В’ячеслав Швайдак, співзасновник і генеральний директор Dropla Tech ApS.

"За нинішніх технологій розмінувати один квадратний метр коштує близько 1-3 євро. Використовуючи роботизацію та ШІ, ми можемо зробити розмінування швидшим, дешевшим і безпечнішим. За нашими оцінками, наше рішення могло б знизити ціну розмінування одного квадратного метра до 10 центів і скоротити необхідний час із 70 років до 12".

Розмінування – це також питання продовольчої безпеки. За даними ООН, до російського вторгнення Україна була важливим глобальним постачальником продовольства, годуючи понад 400 мільйонів людей у ??всьому світі та забезпечуючи 10% врожаю.

"Сьогодні 26 тис. кв. сільськогосподарських угідь на звільнених територіях через російську агресію постраждали від мін і нерозірваних боєприпасів. Це еквівалент половини Данії. Сільськогосподарські землі, через їхню високу економічну продуктивність і критичну важливість для продовольчої безпеки, є пріоритетом номер один для розмінування", – каже Швайдак.

Dropla - це інструмент для допомоги в операціях з розмінування. Платформа виявлення наземних мін поєднує в собі технологію зграї безпілотних літальних апаратів, оснащену мультимодальним об’єднанням датчиків, і парк безпілотних наземних транспортних засобів, які дозволяють перевіряти зону безпеки.

У той час як більшість рішень з розмінування використовують один безпілотник, Dropla розгортає рій із шести БПЛА одночасно, що дозволяє охоплювати більшу територію та працювати швидше – до 0,5 кв. км. на день. Безпілотники виявляють наземні міни за допомогою оптичних, магнітних і електромагнітних датчиків і надсилають дані на обчислювальну станцію, яка створює географічну цифрову карту поверхні, що показує розташування загроз.

Потім дистанційно керовані UGV Dropla для підготовки ґрунту видаляють рослинність і гарантують, що жодна загроза не залишається непоміченою. Ці UGV розроблені таким чином, щоб витримувати детонацію протипіхотних наземних мін, які могли бути пропущені під час початкового огляду. Результатом є те, що земля є безпечною для загону саперів, щоб зайти та провести розмінування.

Українські урядові організації з розмінування, Державна служба України з надзвичайних ситуацій та Держспецслужба транспорту наразі випробовують систему Dropla.

Їх виробляє виробнича команда Dropla Tech у країні, система коштує лише 10 000 євро, що є невеликою частиною від 1,2-1,5 мільйона євро, які коштують застарілі машини з дистанційним керуванням для підготовки землі для розмінування.

Нейронні мережі Dropla навчаються на даних про понад 300 протипіхотних мінах і боєприпасах, що не вибухнули, на їх власному полігоні в Україні. Комбіноване рішення для роювання дронів все ще розробляється та буде готове через шість місяців. Dropla прагне до кінця 2024 року стати найбільшим постачальником навчальних наборів даних для можливостей штучного інтелекту у виявленні протипіхотних мін, надаючи 1,8-метрові кадри з мітками.

Dropla Tech Aps обрано Odense Robotics StartUp Fund в центрі стартапів у Датському технологічному інституті (DTI). Тут стартап отримає допомогу для посилення свого бізнес-плану, розвитку своєї технології та доступу до фінансування. В’ячеслав не сумнівається, що Оденсе та Данія – з їх багатим досвідом у робототехніці – це правильне місце для прискорення Dropla Tech.

"Я вибрав Оденсе як нову штаб-квартиру Dropla, тому що це місто для робототехніки, як Флоренція для мистецтва Відродження. Тут є критична маса експертів з робототехніки, автоматизації та дронів, яку ви не знайдете в багатьох інших місцях, і я хочу взяти участь у цій унікальній події Nexus. Зараз я зосереджений на тому, щоб зробити рішення для злиття сенсорів і роймінгу готовим до використання в Україні, одночасно зміцнюючи екосистему оборонних стартапів", — говорить Швайдак.

Данія виділила понад 60 мільярдів датських крон на військову підтримку України, включаючи програму закупівлі обладнання у данських компаній. Dropla Tech планує взяти участь у цьому процесі закупівель.

В'ячеслав залишив Україну за тиждень до початку війни. Будучи лейтенантом танкових війск в Україні, він вважав, що зможе зробити більше користі, використовуючи свої навички в Данії, приносячи ресурси та можливості в Україну, ніж на лінії фронту. В'ячеславу 33 роки, він має ступінь доктора економічних наук, а також ступінь магістра інженерно-технічних наук.

Фонд Odense Robotics StartUp Fund надає підприємцям-робототехнікам і безпілотникам доступ до капіталу, наставництва, мережі одного з провідних європейських стартап-центрів у Датському технологічному інституті в Оденсе, Данія.

Комерційна основа допомагає стартапам на ранніх стадіях реалізувати свій потенціал і прискорити шлях від ідеї до запуску. Це досягається завдяки спеціалізованій програмі, яка використовує провідний світовий досвід Данії у сфері робототехніки.

Фонд відбирає стартапи на місце в інкубаторі, де вони можуть:

  • Комунікувати з наставниками, які створили глобальні компанії з робототехніки, дронів і автоматизації.
  • Отримувати доступ до капіталу, не відмовляючись від часток власності.
  • Розвивати свій продукт і бізнес у співпраці з командою експертів з робототехніки та дронів з Датського технологічного інституту та Odense Robotics.
  • Розробити прототип у власному офісі в динамічному середовищі, де стартапи мають доступ до передового технічного обладнання.
  • Створити унікальну мережу та зустріньтеся з партнерами, постачальниками грантів та інвесторами.

Для отримання додаткової інформації відвідайте www.robotstartupfund.dk