16.08.24 

ImageВ Україні міністр національної оборони Литви Лаурінас Кашчюнас оглянув українські фортифікаційні споруди, відвідав Центр підготовки безпілотників та зустрівся з представниками Львівської академії сухопутних військ.

Про це повідомило Міноборони Литовської республіки.

"Для нас дуже важливо побачити, як Україна на практиці застосовує заходи фортифікації та контрмобільності, як це працює, як це виглядає. На даний момент ми створюємо парки контрмобільності в Литві, мобілізуємо заходи контрмобільності, які б дозволили блокувати та зупиняти дії ворожих держав у разі агресії. Ну а в Центрі підготовки безпілотників ми отримали знання, українці поділилися досвідом роботи безпілотників на полі бою. Важливо визнати, що технологія та можливості безпілотників є необхідною умовою для сучасних збройних сил. Ми не можемо відставати, ми повинні бути на передньому краї технологічної трансформації та змін у війні", – сказав міністр національної оборони Л. Кашчунас. 

У центрі підготовки безпілотників українці продемонстрували не лише польоти безпілотників, а й інші типи дронів. Також українці широко використовують наземні безпілотники для різних завдань, наприклад, мінування чи транспортування поранених. Зараз українці працюють над інтеграцією наземних і повітряних робототехнічних і безпілотних систем в єдиний центр управління в режимі реального часу для всіх безпілотників на полі бою.

Кілька днів тому під Києвом провели повторні випробування бойових безпілотників литовських виробників в умовах, що відповідають фронтовим умовам. Ці випробування були організовані для того, щоб Україна могла вибрати продукцію, яка найкраще відповідає потребам українських воїнів. П’ять литовських компаній, що виробляють бойові безпілотники, успішно пройшли випробування, їм буде запропоновано подати остаточні пропозиції та підписати контракти на виробництво безпілотників.

На підтримку України планується виділити 5 мільйонів євро, крім того, таке ж обладнання буде закуплено для потреб литовської армії (до 3 млн євро).

З початку війни до сьогодні Литва надала Україні військову підтримку на понад 641 мільйон євро. Загальна підтримка Литви Україні є довгостроковою і перевищила мільярд євро.