20.08.24 

ImageКабмін схвалив законопроєкт, який утверджує існування Сил безпілотних систем, і виділив 24 млрд грн на закупівлю безпілотників для Сил безпеки й оборони.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"За ініціативи президента в структурі ЗСУ створений окремий рід військ - Сили безпілотних систем. Україна - перша держава у світі, яка завершує їх комплектування. Уряд виконує доручення Верховного головнокомандувача і схвалює законопроєкт, що законодавчо утверджує існування Сил безпілотних систем", - зазначив він.

За словами прем'єра Кабмін також виділяє 24 млрд грн на закупівлю безпілотників для Сил безпеки й оборони.

"У виробництві та застосуванні безпілотників Україна зробила справжній прорив. Державою вже законтрактовано 1 млн дронів, 500 українських компаній виробляють БпЛА. Україна у війні з Росією робить ставку на інновації, асиметричні відповіді та підходи", - зазначив Шмигаль.

6 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ №51/2024 "Про нарощування спроможностей Сил оборони", згідно з яким у структурі української армії має з'явитися окремий рід військ Сили безпілотних систем. Проєкт указу напрацьований Міноборони спільно з Генштабом. Уряд підтримав ініціативу Зеленського 7 травня.

10 червня командувачем Сила безпілотних систем призначили Вадима Сухаревського, який до цього був заступником головкома Олександра Сирського.

Вадим Сухаревський на форумі "Україна. Рік 2024" пояснював, навіщо потрібен цей окремий підрозділ: "Метою нашої команди є три основні тези: ефективність, системність та аналіз застосування Сил безпілотних систем. Це буде потужний кулак, який буде вирішувати реальні завдання на полі бою, який буде надійним плечем підтримки для наших бойових бригад. Це буде той елемент, який дасть можливість асиметрично відповідати на дії противника і завдавати йому максимальних втрат", - сказав він. 

Джерело Суспільне