21.08.24 

ImageЧерез Prozorro Market з початку повномасштабного вторгнення військові частини придбали понад 21 000 безпілотників різних типів загальною вартістю 1,7 млрд грн.

Про це повідомило Міністерство Оборони. 

Міноборони покращує підходи до оборонних закупівель шляхом автоматизації та прозорих процедур на базі електронного каталогу Prozorro Market. Цей інструмент працює за принципом інтернет-магазину, де військові частини можуть швидко та зручно придбати необхідні товари за бюджетні кошти. Наприклад, для цього військові можуть використати 10% ПДФО, які повертаються з місцевих бюджетів військовим частинам. 

Ключовими перевагами електронного каталогу є оперативність, прозорість та конкурентність. Закупівля триває у середньому лише 9 днів, що значно швидше у порівнянні з іншими процедурами. Також Prozorro Market дозволяє досягти втричі вищої конкуренції та, як результат, максимально ефективно використовувати кошти. 

До прикладу, у системі наявні понад 130 постачальників дронів. Коли військова частина оголошує закупівлю, усі постачальники отримують відповідне сповіщення та можуть пропонувати свою ціну. Система автоматично обирає найвигіднішу пропозицію. Таким чином тільки на закупівлі БПЛА вдалося заощадити приблизно 120 млн грн.  

Військова номенклатура, яку можна придбати через Prozorro Market, постійно розширюється. Державна установа "Професійні закупівлі" та ДП "Українські спеціальні системи", які є адміністраторами системи, комунікують з військовими частинами, аналізують ринок та додають нові товари. Також адміністратори перевіряють постачальників, тож доступ до електронного каталогу отримують лише ті, хто вже має аналогічний досвід продажу тих чи інших товарів.

"Швидке та систематичне забезпечення війська необхідною технікою є вкрай важливим для виконання бойових завдань. Саме тому пріоритетною задачою для команди Професійних закупівель є розширення військової номенклатури в Prozorro Market. Інструмент суттєво спрощує закупівельний процес, адже всю підготовчу роботу ми забираємо на себе. Це дозволяє більш ефективно та конкуренто використовувати кошти й купувати якісне обладнання. До того ж у військових звільняється час, який вони можуть витратити на виконання інших важливих завдань", – пояснив Євген Якубовський, директор Професійних закупівель.