26.08.24 

ImageНідерланди остаточно відмовили американській компанії Draken International у продажу шести винищувачів General Dynamics F-16AM Fighting Falcon, які натомість зможуть опинитись в Україні.

Про це повідомило видання avionslegendaires.

За заявою Амстердаму, ці літаки будуть поставлені Україні в рамках військової допомоги.

Рішення влади Нідерландів було мотивовано нескінченними дискусіями з американською компанією. Draken International вважала терміни постачання надто довгими, тоді як Нідерланди пояснювали це  адміністративними та технічними процедурами. 

Як тільки було оголошено про завершення переговорів, нідерландська дипломатія пояснила, що ці шість літаків, на яких претендувала Draken International, будуть експортовані до Повітряних Сил ЗСУ. Це відбудеться, ймовірно, не раніше наступного року.

Досі ці шість літаків не входили до партії з 24 літаків, анонсованих Амстердамом як призначених для Києва.

Раніш повідомлялось, що Нідерланди передають Україні 24 винищувачів F-16 і сім двигунів для цих літаків.

Також стало відомо, що угода Норвегії з Draken International про продаж 12 норвезьких винищувачів F-16, не буде реалізована, а літаки, які мали бути використані для тренувань у США, натомість будуть залучені для захисту повітряного простору України.

Draken International, LLC є американським компанієй, що надає винищувачі для контрактних повітряних перевезень, включаючи клієнтів військової та оборонної промисловості. Draken пропонує Міністерству оборони США імітацію літаків супротивника (Red Air), навчання, моделювання загроз, дозаправку в повітрі, дослідження та послуги з тестування для Міністерства оборони США тощо. Парк компанії складається із колишніх військових літаків.