26.08.24 

ImageАгентство оборонних ресурсів Литви закуповує дрони за 8 млн. євро відразу у п'яти литовських виробників бойових дронів, вони будуть передані Литовській армії та Збройним силам України.

"Ми прагнемо заохочувати виробництво дронів та антидронів у Литві. (...) Випробування, які пройшли в Україні, та підписання договорів – це величезний імпульс та значний крок для наших виробників дронів. Ця закупівля, безперечно, пов'язана з основними інтересами національної безпеки“, - сказав міністр оборони Лаурінас Кащюнас .

Як зазначає міністерство, Агентство оборонних ресурсів підписало контракти з п'ятьма литовськими компаніями: Dangolakis, RSI Europe, Ltmiltech, Granta Autonomy та Unmanned Defense Systems.

Литовській армії буде поставлено понад 2,3 тис. бойових дронів (FPV) за 3 млн євро, а Збройним силам України – майже 5 тис. дронів того ж типу за 5 млн євро. Дрони як для України, так і для Литовської армії закуповуються з усіма додатковими приналежностями, обладнанням та навчанням, необхідним для запуску та управління.

Планується, що перші дрони будуть доставлені до України наприкінці вересня цього року. Усі дрони будуть доставлені як Збройним силам України, так і Литовській армії до кінця цього року.

Раніш повідомлялось, що Міністерство оборони України провело під Києвом повторні випробування бойових безпілотників литовських виробників в умовах, що відповідають фронтовим умовам.