27.08.24 

ImageDassault Aviation завершила перемовини із Сербією про продаж 12 винищувачів Rafale й сторони готові укласти тверду угоду.

Про це повідомило французьке видання LaTribune з опорою на власні джерела, пише Defense Express.

Залишилось провести офіційну зустріч президентів Александара Вучича та Емманюеля Макрона, під час якої й буде підписаний контракт. Хоча якраз із цим можуть бути певні затримки, бо Париж вимагає від Белграду нормалізувати відносини із Косово.

У Сербії ще у 2022 році заговорили про намір знайти заміну старим МиГ-29, які через загрозу санкцій стало неможливо обслуговувати у РФ. А у квітні 2024 року Вучич вже втрете публічно проголосив бажання закупити саме Rafale, додавши, що якщо Париж відмовить розпочнеться пошук інших варіантів.

Для Dassault Aviation сербський контракт також доволі зручний. Зазначається, що французька компанія шукала саме невеликий контракт на 12-18 винищувачів для закриття виробничих можливостей. Бо наразі виконуються замовлення на 80 Rafale для Об'єднаних Арабських Еміратів, 42 для Франції, 42 для Індонезії. Також виконуються контракти для Хорватії, Єгипту та Греції, а серед потенційних контрактів - ще 54 машини для Саудівської Аравії. І постачатись вони будуть до середини 2030-х років, якщо звісно не буде будь-яких форс-мажорів.

Водночас Сербія цілком може розраховувати не на нові, а не вживані літаки. Зокрема Хорватія у 2021 році закупила 12 вживаних винищувачів Rafale F3R (не старіше 10 років) за 1,15 млрд євро. А Греція у 2020 році замовила 12 уживаних та 6 нових Rafale за 2,8 млрд доларів.

Варто нагадати, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю французькому Le Monde в 2023 році повідомляв, що  Україна зацікавлена отримати багатоцільові винищувачі французького виробництва Rafale.

Однак у червні 2024 року Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про надання Україні літаків Mirage 2000-5. Посол Французької республіки в Україні Гаель Весьєр у липні повідомив, що зобов’язання з боку французької влади будуть дотримані.