28.08.24 

ImageМіністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш відреагував на заяву Президента Зеленського про те, що він хотів би домогтися згоди від Польщі на передачу винищувачів МіГ-29.

Голова польського Міноборони сказав, що розуміє українського президента, але підкреслив, що Польща ухвалює рішення через призму своєї безпеки й уже зробила для України все, що могла.

"Я знаю, що Україна потребує багато зброї, але наші партнери з України також повинні розуміти, що польська держава повинна зберегти свої можливості. І це є пріоритетом для мене як міністра оборони", – додав він. - "Тільки після отримання нових літаків можна буде по-іншому розпоряджатися старими літаками, такими як МіГ-29, які зараз все ще використовуються зокрема для виконання місій із захисту польського повітряного простору. Тоді ми будемо ухвалювати рішення".

У липні польський прем'єр Дональд Туск говорив, що Польща може розглянути передачу Україні додаткових винищувачів радянських моделей, якщо зможе спільно з союзниками знайти їм заміну.

Раніш повідомлялось, що отримання Україною польських МіГ-29 прямо залежить від графіку постачання до Польщі американських літаків F-35.