30.08.24 

ImageІмпортні дрони, які використовують Сили оборони України, хоч переважно і є дорожчими, але не здатні виконувати значну частину функціоналу, на котрий спроможні дрони українського виробництва.

Таку думку висловив полковник Вадим Сухаревський, командувач Сил безпілотних систем, під час події в Києві, яку влаштувала організація "Технологічні сили України", пише Громадське

"Немає нормального імпортного засобу для використання на оперативно-стратегічну глибину, — сказав Сухаревський. — Коли ж летять українські дрони, ми бачимо ефективність та глибину ураження".

Він додав, що основна ідея українців - це зберегти життя солдата, тому потрібна роботизація, масштабування, професійне застосування дронів. "І я вірю в українського виробника", — додав він.

Коментуючи розробку та створення української ракети-дрона "Паляниця", полковник Сухаревський зауважив: "Ми не зупиняємося в інноваційному розвитку, використовуємо всі технології, від двигунів внутрішнього згоряння до турбореактивних двигунів. Безумовно, нові засоби з’являтимуться".

"Якщо ж ми говоримо про штучний інтелект (ШІ), то в бойовому застосуванні використовуються елементи ШІ. Триває робота разом із міжнародними партнерами, щоб ШІ навчився розрізняти цілі. Але ШІ ніколи не замінить людину і приймати рішення не буде", — пояснив Сухаревський.

Він зазначив, що 2024 рік став першим роком, коли постачання дронів відбувається системно. Адже створена державна вертикаль для цього, вертикаль співпраці з виробниками. Наразі через повільне підписання контрактів не забезпечується і половина потреб у дронах. Тому може йтися про спрощення процедур. Зараз треба чітко закрити кінець року і перший квартал наступного, розповів командувач.

"Адаптивність вітчизняних виробників дає необхідну гнучкість в плані кількісно-якісних показників безпілотників. Практично кожен день в цій сфері щось змінюється. Наше виробництво може стати циклічним, замкнутим, а наші дрони можуть стати масовими, адже вони випробувані на фронті", — додав Сухаревський.

"Якщо ми вибираємо технологічний шлях розвитку, то дрони — це наша візитна картка", — підсумував він.