09.09.24 

ImageНайближчим часом стануть відомі результати розслідування катастрофи українського F-16, вважає Сирський.

Про це Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив в інтерв'ю CNN.

Так, за словами Сирського, наразі спеціальна комісія Міністерства оборони проводить розслідування, щоб з'ясувати всі факти катастрофи цього літака.

"Я думаю, що результати розслідування будуть відомі всім найближчим часом. І з одного боку, ми не збираємося це приховувати, а з іншого боку, ефективність застосування цих літаків доведена результатами – знищенням парою F-16 чотирьох крилатих ракет, тому це, безумовно, посилить нашу обороноздатність, в першу чергу, в боротьбі з ворожими крилатими ракетами", – сказав він.

Водночас Сирський підкреслив, що перед катастрофою пілот, який загинув, збив дві ракети і атакував, переслідував третю крилату ракету, використовуючи бортову зброю.

Головнокомандувач наголосив, що українські пілоти були добре підготовлені. Вони проходили підготовку в навчальних закладах країн-партнерів, і, крім того, для навчання були відібрані найкращі пілоти, які вже мали досвід ефективного використання літаків на озброєнні українських збройних сил.

"Безумовно, вони приїхали висококваліфікованими, що підтвердили і наші партнери, і отримали всі допуски до експлуатації цих літаків", – додав він.

29 серпня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що під час відбиття ракетного удару з боку рф по території України, разом з підрозділами зенітно-ракетних військ були застосовані винищувачі F-16 Збройних Сил України. В ході повітряного бою літаки F-16 продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога. Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків було втрачено зв'язок. Як з'ясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув.

Джерело UN