09.09.24 

ImageУ межах 17-го пакета військової допомоги Україні Стокгольм передбачив закупівлю запчастин для своїх винищувачів JAS 39 Gripen на суму у майже 220 мільйонів доларів.

Міністр оборони Швеції Поль Йонсон повідомив, що Швеція надішле Україні новий пакет військової допомоги на загальну суму 443 мільйони доларів.

В уряді Швеції наголосили, що 17-й пакет допомоги знаменує перехід Швеції до нового етапу військової підтримки України з акцентом на виробництво, а не на донорство. Він передбачає три контракти на  закупівлю пріоритетного обладнання загальною вартістю близько 58 млн доларів. Пакет допомоги містить маскувальне обладнання для бронетранспортерів PBV 302, які Збройні сили України отримали в межах 16-го пакета. До нього увійшла й наземна військова техніка вартістю приблизно 48 млн доларів. Через атаки Росії на інфраструктуру Україна має велику потребу в зенітно-ракетних комплексах, тому Швеція надає Україні ПЗРК Robot System 70. У пакеті також містяться снаряди, гвинтівки, протитанкові міни, гранатомети з пострілами, обладнання для навчання військових, захисне спорядження, шоломи та зимова форма. Швеція передасть ЗСУ й морське обладнання на $50 млн, зокрема шість бойових катерів Combat Boat 90 та супутнє обладнання до них, а також планує виділити гроші на постачання безпілотників.

Також у межах 17-го пакета Стокгольм передбачив закупівлю запчастин для своїх винищувачів JAS 39 Gripen на майже 220 мільйонів доларів. Шведський уряд пояснив це пояснив підготовкою до можливого передання цих літаків Україні в майбутньому, якщо таке рішення буде ухвалене.

"Ми хочемо мати можливість надати Gripen-и Україні на можливо пізнішому  етапі", - сказав шведський міністр оборони. 

Українські пілоти почали ознайомче навчання на шведських винищувачах Gripen 19 серпня 2023 року. Тоді президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна та Швеція вже обговорили майбутні кроки для поставок Gripen.

Раніш також повідомлялось, що Швецію попросили призупинити плани відправки літаків JAS Gripen в Україну для того, щоб мати можливість зосередитися на одній авіаційній системі: американському F-16.

Але Швеція готова надати Києву винищувачі Gripen у майбутньому.