12.09.24 

ImageКазахстанська фірма ARC Group співпрацює з російськими військовими та обслуговує російські літаки Су-30СМ, на яких встановлене обладнання французького виробництва Thales та Safran.

Про це йдеться у материалі InformNapalm.

У дослідженні міжнародна розвідувальна спільнота розкрила схему, яка дозволяє Росії, попри міжнародні санкції, продовжувати обслуговувати свою військову авіацію.

На літаках Су-30СМ використовується авіоніка іноземного виробництва, переважно французьких компаній THALES та SAGEM (а після поглинання останньої – SAFRAN). Зокрема, встановлено багатофункціональні дисплеї SMD55S та SMD66S (виробник Thales), радіотехнічна система корекції та посадки TLS2020 (виробник Thales), радіонавігаційна система TACAN-NC12 (виробник Thales), індикатори на фоні лобового скла HUD 3022 (виробник Thales), навігаційна система SIGMA 95NAA (виробник Safran).

Обслуговувати пристрої можуть виключно сертифіковані виробником фахівці на такому ж сертифікованому обладнанні. Після повномасштабного вторгнення Росія нібито втратила доступ до таких можливостей, але, як показують здобуті нами документи, російська сторона знайшла у казахстанському підряднику чудовий канал обходу санкцій.

Казахстанська компанія "ARC Group"

Казахстанське товариство з обмеженою відповідальністю "Analyst Research Consulting Group" було утворене у 2014 році одноосібним засновником – Алданазаром Сагинбеком (Са?ынбек Алданазар Дархан?лы), 03.02.1998 р.н.

З самого моменту заснування це підприємство виглядає підозріло. У казахстанських джерелах даних фігурує лише п’ять його працівників. Сайт компанії https://arcgroup.kz/ має лише короткий опис і контакти. Втім, там вони вказують, що з 2016 року ТОВ ARC Group є ліцензіатом Комітету промислового розвитку та промислової безпеки Міністерства індустрії та інфраструктурного розвитку Республіки Казахстан, і має державну ліцензію на експорт, імпорт, монтаж, налагодження, модернізацію, експлуатацію, зберігання, ремонт і технічне обслуговування авіаційної техніки та запасних частин.

Компанія має дистриб’юторську угоду з компанією Safran Electronics & Defense.

Ще у жовтні 2021 року ARC Group уклала перший договір з вузькопрофільним російським товариством з обмеженою відповідальністю "Ремонт, обслуговування, постачання авіації спеціальними комплектуючими" (ООО "Росавиаспецкомплект"). 

У цій угоді від 25.10.2021 року відкрито вказують її предмет: "ВИКОНАВЕЦЬ надасть послуги з ремонту/поставки компонентів бортового радіоелектронного обладнання (БРЕО), виробництва компаній "THALES" та "Safran", для літаків типу Су-30".

Додаток до цього контракту містить перелік продукції військового призначення для ввезення в Казахстан на 2021 рік – це ті самі пристрої для навігації та орієнтування пілота SMD55S, SMD66S, TLS2020, TACAN-NC12, HUD 3022, SIGMA 95NAA. У переліку вказують також і мету такого ввезення – "тимчасове ввезення для проведення капітального ремонту з подальшим зворотнім вивезенням в інтересах Збройних Сил Російської Федерації", - пояснили в InformNapalm.