16.09.24 

ImageУкраїна потребує польських МіГ-29, однак для передання необхідна допомога партнерів у питанні повітряного патрулювання над Польщею.

Про це міністр закордонних справ України Андрій Сибіга наголосив під час дискусії в рамках ХХ зустрічі Ялтинської Європейської стратегії (YES) у Києві.

"Ми маємо чітке розуміння, що є у наших партнерів, і які рішення для цього потрібні. Я дуже радий, що тут із нами Радик Сікорський. Конкретно, ми потребуємо МіГів, які у вас є. А щоб МіГ можна було поставити, необхідно наростити можливості, зокрема ЄС, для патрулювання повітряного простору над Польщею", - сказав Сибіга 

Як повідомлялося, 13 вересня польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський на пресконференції з українським колегою Андрієм Сибігою в Києві заявив, що Польща передала Україні вже приблизно 400 танків, частина з яких, можливо, беруть участь у Курській операції, і розглядають можливість передання літаків МіГ-29. За його словами, якщо "союзники допоможуть нам з місією повітряного патрулювання над Польщею, що зробить реалізацію передання можливою".

Раніш Міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш сказав, що "тільки після отримання нових літаків можна буде по-іншому розпоряджатися старими літаками, такими як МіГ-29, які зараз все ще використовуються зокрема для виконання місій із захисту польського повітряного простору. Тоді ми будемо ухвалювати рішення".