19.09.24 

ImageЄвропейський аерокосмічний концерн Airbus і німецький розробник безпілотних літальних апаратів Quantum Systems оголосили про успішне випробування їх технології AI Drone Swarm.

Цо стало завершенням тестування, що проводилось в центрі безпілотних літальних апаратів Airbus, та було прифінансоване Бундесвером. 

Дослідження, замовлене збройними силами Німеччини в липні 2023 року, спрямоване на максимізацію потенціалу штучного інтелекту для координації змішаних роїв БПЛА з різними можливостями. Спеціально розроблений ШІ "контролює та координує безпілотні системи, щоб забезпечити надійне виконання місії навіть у сценаріях з радіоперешкодами або повною відмовою окремих безпілотників".

Quantum Systems і Spleenlab використовували глибоке навчання штучного інтелекту у контрольованому середовищі, щоб забезпечити точне й обґрунтоване прийняття рішень

У рамках тестування БПЛА Vector і Scorpion від Quantum Systems разом із двома іншими багатоцільовими безпілотними літальними апаратами від Airbus були розгорнуті в конфігурації "зграї" на основі штучного інтелекту. Розвідувальні дані з усіх безпілотників об’єднувалися в режимі реального часу, щоб сформувати спільну ситуаційну картину, яку потім інтегрували в систему управління боєм Airbus "Fortion Joint C2". Безпілотники Vector продемонстрували свою здатність автономно виконувати місії, такі як спільна розвідка та розпізнання цілей в умовах відмови GPS. Оскільки глушіння систем залишається значною загрозою в таких складних умовах, як Україна, успіх цих випробувань підкреслює потенціал ШІ для допомоги в умовах реального бою. 

Свен Крук, CRO та керуючий директор Quantum Systems, сказав: "Ми не просто розширюємо технологічні можливості наших дронів. Ми надаємо клієнтам і користувачам реальну перевагу в реальних сценаріях. Йдеться про захист солдатів і підвищення безпеки. У майбутньому не буде жодного способу обійти системи на основі програмного забезпечення та підтримки штучного інтелекту для технології дронів".

Результати дослідження KITU2 призначені для підтримки розробки автономних систем для великих проектів Бундесверу, таких як Основна наземна бойова система (MGCS) і Майбутня бойова повітряна система (FCAS).

Раніш повідомлялось, що Quantum Systems, мюнхенський виробник розвідувальних дронів, підтверджує використання сенсорів з системою штучного інтелекту типу "Receptor AI" на дронах, які працюють в Україні.