23.09.24 

ImageМіністерство оборони Великої Британії оголосило про плани щодо закупівлі 300 великих FPV безпілотників вартістю 2 мільйони фунтів стерлінгів для задоволення нагальних оперативних потреб ЗСУ.

Закупівля виконується у рамках коаліції Drone Capability Coalition, міжнародної ініціативи, спрямованої на забезпечення стабільних поставок безпілотних літальних апаратів для України, пише видання ukdj.

Тендер під назвою Large First Person View Drone ITT передбачає "до 15 партій безпілотних літальних апаратів FPV, що складаються з 20 дронів кожна та відповідних опцій, здатних перевозити 5 кг корисного навантаження" з метою зміцнення ланцюга поставок безпілотників, які використовуються як для розвідки, так і для бойових дій.

Планується, що платформи, які відповідають необхідним стандартам, після тестування будуть розглянуті для більш масштабного виробництва, потенційно "до 500 дронів на місяць".

Велика Британія разом із членами коаліції, такими як Латвія та Франція, відіграє провідну роль у постачанні безпілотників.

Міністерство оборони розраховує, що дрони мають бути "виготовлені та відправлені для випробувань протягом 4 тижнів після укладення контракту". Системи, які включають наземні станції управління та допоміжне обладнання, будуть доставлені до Латвії для ретельної оцінки. Ці випробування, що проводяться протягом трьох місяців, визначатимуть придатність безпілотників для майбутніх контрактів, що може призвести до масштабного виробництва.

Коаліція Drone Capability Coalition була створена в лютому 2024 року, її очолює Латвія та тісно координує свою роботу зі Сполученим Королівством. Мета коаліції полягає в тому, щоб західні технології дронів не відставали від воєнних загроз, що розвиваються, особливо в Україні, де БПЛА стали необхідними як для розвідувальних, так і для бойових завдань. Цілі коаліції також включають забезпечення стабільного ланцюга постачання запчастин для дронів і сприяння виробництву дронів у країнах коаліції.

Коаліція швидко розширилася і включає країни з усього світу, включаючи Австралію, Францію, Німеччину, Італію та Польщу, зосередившись на підтримці українських операцій з безпілотниками, а також на посиленні можливостей країн-союзників у сфері безпілотників.

Кінцевий термін закупівлі – 14 жовтня 2024 року, а Сполучене Королівство планує доставити дрони в період з листопада по грудень. Якщо системи відповідатимуть вимогам коаліції, це може призвести до ширших, довгострокових контрактів на виробництво, які сприятимуть подальшому розширенню можливостей Великобританії у сфері безпілотників.

Джерело ukdj