24.09.24 

ImageАрмія США хоче купувати безпілотники в "таких кількостях", як вона купує звичайні боєприпаси.

Про це заявив начальник Департаменту закупівель армії США Дуг Буш під час веб-трансляції з Defence News. 

"Ми потенційно потребуємо їх у дуже великих масштабах і дуже швидко", - сказав Буш. - "Вони є чимось середнім між боєприпасами та тим, про що ми думаємо як про велику платформу", - додав він. 

Армія США планує поставити безпілотники різних типів на рівні взводу, роти та бригади. Поки що армія використовує безпілотники лише на рівні взводу в рамках програми розвідки малої дальності. Виробництво безпілотника, на даний момент Skydio RQ-28A, все ще знаходиться на початковій стадії. Згідно з бюджетними документами, у 2023 році армія запросила 207 таких безпілотників, у 2024 році – 459.

У вересні армія США вибрала Anduril і Performance Drone Works для забезпечення безпілотниками підрозділів на рівні роти. Ці безпілотники більші, ніж RQ-28A, і мають довший час польоту. Починаючи з 2026 фінансового року, армія буде оцінювати прототипи безпілотників для програми бригадного рівня. 

Армія також може використовувати безпілотні літальні апарати з видом від першої особи, які зазвичай використовуються як камікадзе, і прив’язані безпілотні літальні апарати. 

Однак аналітики кажеть, що промисловість США не готова виробляти сотні тисяч безпілотників, які можуть знадобитися під час великої війни, 

За словами Буша, менші дрони, подібні до тих, які армія надає взводам і компаніям, відносно прості у виготовленні: "Здебільшого люди створюють речі своїми руками".

Буш також підкреслив, що армія зосереджена на оновленнях програмного забезпечення та модульній архітектурі відкритої системи - здатності легко додавати та віднімати компоненти, такі як новий радар або датчик. 


Раніш повідомлялось, що армія США вибрала Ghost X від Anduril і C-100 від Performance Drone Works для забезпечення розвідки та інших можливостей підрозділів на рівні роти.

Начальник армійського командування розвитку генерал Джеймс Рейні заявив, що зусилля щодо надання малих безпілотників є "пріоритетом", додавши, що цей поштовх "ґрунтується на спостереженнях за поточними конфліктами в Україні та Газі". 

Україна і Росія активно використовують безпілотники для координації артилерійського вогню, розвідки ворожих позицій і скидання боєприпасів. 

Перший транш закупівлі складе 14,5 млн доларів за десятирічним контрактом. Армія, яка висунула свої вимоги в червні 2023 року, заявила, що шукає безпілотники, які можна було б швидко переконфігурувати, нести різноманітне корисне навантаження та коштувати настільки мало, що їх втрата не стане серйозним тягарем. 

Ghost і C-100 вже використовуються в обмеженій кількості в армії США.

Ghost - це дрон, схожий на вертоліт, час польоту - 75 хвилин, дальність - 25 кілометрів. Навігація здійснюється за маршрутними точками, які можна змінювати під час польоту, щоб досліджувати цілі.

Image 

С -100 - багатороторний безпілотник, подібний до тих, що використовують в Україні. Час польоту становить 74 хвилини, а дальність – 10 кілометрів. Пілоти керують С-100 за допомогою ручки-контролера після трьох днів льотного навчання. Дрон можна носити в рюкзаку.

Image 

Не повідомляється, скільки кожних безпілотників буде закуплено, ані скільки вони коштуватимуть. У січні генеральний директор PDW Раян Гарі казав, що "базова машина" C-100 коштує менше 50 000 доларів.

Джерело Defence One