27.09.24 

ImageУряд Литви оголосив, що надасть українським та литовським збройним силам тисячі безпілотників місцевого виробництва GA-10-FPV-AI з оглядом від першої особи (FPV).

Про це повідомляє видання Army Recognition.

Міністерство національної оборони Литви оголосило про укладення контракту на 1 мільйон доларів із заснованою у 2015 році вільнюською компанією з виробництва безпілотників Granta Autonomy на нову платформу квадрокоптера GA-10-FPV-AI.

"Нові безпілотні літальні апарати є частиною ширшої ініціативи оборонних закупівель на суму 8 мільйонів євро, в якій беруть участь кілька інших литовських виробників безпілотників", — йдеться в прес-релізі литовської влади.

Загалом 2300 безпілотників буде поставлено литовській армії, а 5000 одиниць будуть надані Україні від обраних литовських компаній, причому очікується, що перші поставки надійдуть в Україну до кінця цього місяця.

За даними компанії, дрони оснащені рамою квадрокоптера з можливістю вертикального зльоту та посадки та здатністю перевозити максимальне корисне навантаження 3 кілограми.

У серпні Міністерство оборони Литви оголосило, що бойові безпілотники виробництва п’яти литовських компаній успішно пройшли випробування, проведені Міністерством оборони України для імітації бойової обстановки, і будуть відібрані для розгортання у військах.

Стверджується, що GA-10-FPV-AI здатний працювати автономно в середовищах без GPS, та пристосований для використання різних частот передачі відео та типів камер.

Раніш повідомлялось, що Міністерство оборони України провело під Києвом повторні випробування бойових безпілотників литовських виробників в умовах, що відповідають фронтовим умовам.