08.10.24 

Вибір запірно-регулюючої арматури для опалювальних та водопровідних систем

Запірно-регулююча арматура — важливий елемент трубопровідних систем, призначений для управління потоками рідких та газоподібних речовин шляхом зміни площі прохідного перерізу труби. Дані деталі використовуються для підтримки заданих параметрів тиску, для контролю витрати робочого середовища, для змішування, перерозподілу та перекриття потоку. До запірно-регулюючої арматури належать різні сполучні елементи трубопроводів, клапани, вентилі, затвори, трійники, фланці, заслінки, засувки та ін.

Сфери використання запірно-регулюючої арматури

Функціонування пристроїв запірно-регулюючого призначення відбувається за схожим принципом. Дія механізмів спрямована на повне перекриття або обмеження потоку середовища. Між собою вони відрізняються конструкцією та типом елемента, що перекриває рух, в якості якого виступає диск, шибер, куля або мембрана. Запірно-регулюючу арматуру встановлюють на відгалуження від основних магістралей, що дозволяє проводити сервісний чи аварійний. Також її монтують на трубопроводах, резервуарах та інших витратних агрегатах.

Запірно-регулююча арматура використовується в таких галузях:

  • Металургійні та хімічні підприємства;
  • Міські водопроводи та очисні споруди;
  • Нафтові та газові родовища;
  • Системи кондиціювання, газопостачання та опалення.
Image

Запірно-регулююча арматура для опалювальних та водопровідних систем

Запірно-регулююча арматура  — невід'ємна складова будь-якої опалювальної або водопровідної системи. Вона застосовується для регулювання потоку води в системі або його перекриття. За її допомогою можна відключити будь-яку ділянку мережи тепло- або водопостачання, що дуже важливо при здійсненні обслуговування чи ремонту системи.

Запірно-регулююча арматура для водопостачання поділяється на такі типи:

  • Запобіжна для автоматичного захисту обладнання та водопроводів від різких перепадів тиску;
  • Регулююча, за допомогою якої здійснюється регулювання параметрів води;
  • Зворотна для запобігання руху потоку води у зворотному напрямку;
  • Розподільно-змішувальна для здійснення розподілу водяних потоків у потрібних напрямках.

Конструктивно запірно-регулююча арматура для системи опалення поділяється на:

  • Обладнання, яке використовується в обв'язці водогрійних котлів;
  • Арматура, що здійснює регулювання теплового потоку;
  • Радіаторна арматура, що монтується у безпосередній близькості до приладів опалення.

Основні критерії вибору запірно-регулюючої арматури

Плануючи покупку запірно-регулюючої арматури для домашніх мереж газо-, тепло- та водопостачання, важливо розуміти, що від правильного вибору залежить безпека, безвідмовна робота сантехнічного обладнання та побутової техніки. При виборі важливо враховувати тип та загальні параметри трубопроводу, специфіку кріплення арматури (форма перерізу, розміри, сполучна частина), а також робоче середовище.

Фахівці компанії ФЕКО, яка спеціалізується на системах опалення та водопостачання рекомендують купувати лише прилади відмінної якості від перевірених виробників. При цьому краще віддавати перевагу сучасній та інноваційній арматурі. На відміну від застарілих вентилів та стандартних засувок, дискові затвори та кульові крани не будуть доставляти проблем у період експлуатації та прослужать довше.

Придбати якісну запірно-регулюючу арматуру для систем опалення та водопостачання від перевірених виробників доступно в магазинах ФЕКО у Києві, Дніпрі, Харкові, Львові та Одесі, а також на feko.com.ua з доставкою по всій Україні.