17.10.24 

ImageСША змінюють підготовку українських пілотів F-16: приоритет отримали молоді курсанти, а не досвідчені пілоти.

Про це повідомив The Wall Street Journal.

За словами видання, це рішення може перенести терміни, коли Україна отримає повну ескадрилью таких винищувачів.

Американські чиновники пояснили для WSJ, що такий напрямок розпочали через дефіцит досвідчених українських пілотів, які знають англійську мову та яких можна було б відправити на фронт.

У виданні додали, що впродовж останнього року США разом з партнерами навчали українських пілотів керувати F-16 у трьох різних місцях, а саме база Національної гвардії Морріс Ейр в Арізоні, данська військова авіабаза в Скрідструпі, навчальний центр у Фетешті в Румунії.

У матеріалі підкреслили, що станом на зараз навчання пройшли понад 10 пілотів. 

Водночас джерела видання повідомляють, що Україна, ймовірно, не матиме повної ескадрильї F-16 (20 літаків та 40 пілотів) до весни чи літа наступного року. 

Крім того, у WSJ зауважили, що США пришвидшили курс підготовки українських пілотів до шести-дев'яти місяців, зосередивши увагу в першу чергу на протиповітряній обороні.

"Українські урядовці вже кілька місяців стверджують, що прискорена підготовка необхідна через екзистенційну загрозу, з якою стикається їхня країна. Вони кажуть, що їм потрібні пілоти, підготовлені якнайшвидше, і наполягають на тому, щоб США відкрили додаткові місця в програмі", - додали у матеріалі.

Попри проблеми з англійською мовою, американські інструктори також виявили, що деякі українські пілоти, які мали досвід польотів на винищувачах МіГ, не погоджувалися з методами навчання США, розповіли для видання дві людини, які знайомі з цим питанням. 

"За словами людей, знайомих з цим питанням, така динаміка відображає часту напруженість у питаннях підготовки озброєнь між інструкторами НАТО, які мають встановлений спосіб роботи, і українцями, які стикаються з нагальними потребами у війні проти Росії і часто мають більше бойового досвіду, ніж їхні західні інструктори", - пояснили у виданні.

Також один із західних чиновників повідомив, що деякі пілоти, які розпочали навчання в Данії, провалили програму.

Раніш повідомлялось, що Президент США Джо Байден доручив Міністерству оборони США розширити навчання українських пілотів F-16, у тому числі шляхом підтримки підготовки ще 18 пілотів наступного року.