17.10.24 

ImageКомпанія Prodrone з японського міста Наґоя планує з наступного року постачати Україні дрони для пошуку мін.

Вона співпрацюватиме з токійською консалтинговою компанією Padeco для комерціалізації проєкту, повідомляє Ліга з посиланням на Nikkei.

Prodrone планує передавати Україні дрони, здатні пересуватись на висоті 50 см над землею.

Технологію пошуку мін розроблятимуть українські фахівці і, як очікується, із впровадженням штучного інтелекту, завдяки чому дрон зможе наносити виявлені міни на інтерактивну карту місцевості. 

Механізм розмінування буде виглядати приблизно так: дрони можуть виявляти метал, перебуваючи на висоті кілька десятків сантиметрів над землею. Після виявлення металічних предметів під землею штучний інтелект визначить, чи знайдений метал є сухопутною міною.

На сайті Prodrone зазначається, що вона виробляє безпілотні літальні апарати для зйомки з високою роздільною здатністю окремих земельних ділянок (під будівництво, видобуток корисних копалин тощо), перевірки інфраструктурних об’єктів (мостів, дамб, тунелей та інших споруд), а також логістики й транспортування вантажів.

Токіо вже надавав допомогу Україні у сфері розмінування. Японія передала чотири установки ALIS, які дозволяють з високою точністю виявляти міни, а також 50 металодетекторів. Крім того, українські фахівці пройшли навчання з розмінування в Японії.